I en ny studie avslöjas att 53 procent av användarna som inte haft tillgång till nätet på 24 timmar kände sig ”upprörda”, och 40 procent beskrev känslor av ”ensamhet”.
”Kändes som om handen huggits av”
Undersökningen gjordes av brittiska Intersperience som fick svar av över 1000 personer som ombetts av institutet att avhålla sig från uppkoppling till nätet, också via mobiltelefonen.
En av de medverkande sa att det kändes som ”att hans hand hade huggits av”.
Samma symptom som tungt beroende
I en annan undersökning som utfördes tidigare i år på universitetet i Maryland i USA ombads flera hundra studenter att helt och hållet undvika tekniska apparater under 24 timmar. De fick inte använda datorn eller teven, inte radion, sms, Facebook eller Twitter. Undantag gjordes för telefonsamtal via hemmatelefonen (ej mobilen) och böcker.
Forskarna rapporterade sedan att studenterna upplevde samma psykiska och fysiska symptom som beroende upplever när de försöker sluta röka eller använda droger. Känslorna inkluderade rastlöshet, ångest och isolering. De upptäckte att de automatiskt sträckte ut handen för att fiska upp mobiltelefonen, som inte fanns där.
-Jag har länge undrat varför jag har blivit så beroende av media, sade en kinesisk student i rapporten. När jag var barn hade jag inte de här medierna men jag var också väldigt glad varje dag. Varför är det så här idag?
Informationsflöden kräver kunskap
Några av studenterna beskrev känslorna som ”cold turkey”, som att de försökte bryta ett tungt drogberoende och andra sa att det kändes som att banta.
En annan slutsats som forskarna drog i rapporten var den att folk i allmänhet inte har kunskap nog att styra sina egna inkommande informationsflöden.
-Studenterna måste lära sig att kurera sina nyhetsströmmar, kommenterar professor Susan D. Moeller sin rapport. Precis som vilken livskunskap som helst som krävs i både det professionella och privata.
Kliniker behandlar internetberoende
Både i Kina och i USA finns numera flera kliniker som behandlar internetberoende, exempelvis Restart, som öppnade 2009 och som erbjuder ett 45 dagar långt program för 14.500 US dollar.
Enligt en ny svensk undersökning från TNS Sifo är fyra miljoner av svenskarna medlemmar i Facebook, och 35 procent av befolkningen ”går in och kollar” sitt konto mer än en gång i veckan.
Nanok Bie
nanok.bie@svt.se
twitter: @nanok