Svensk journalist gripen i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Människorna protesterar mot polisens hantering av tidigare demonstrationer.

En svensk kvinnlig journalist greps av polis vid de pågående demonstrationerna på Taksimtorget i Istanbul på lördagskvällen, uppger en turkisk journalist för Expressen.se.

Enligt utrikesdepartementets pressjour har UD:s konsulära avdelning meddelats.

Den gripna journalisten har förts till en polisstation. En advokat säger till tidningen att hon mår bra. Det är ännu oklart vad hon misstänks för.

– Jag kommer nu under morgonen att vara med på en förhandling på polisstationen. Jag tror att hon kommer deporteras tillbaka till Sverige, säger vännen Ongun Burak Guzel till Expressen.se.

Under demonstrationerna ropades slagord till stöd för den kurdiske demonstrant som dödades av säkerhetsstyrkor på lördagen. Turkiska offentlig-anställda marscherade bland annat i solidaritet med det prokurdiska partiet BDP.

Ingen kontakt

Varken UD eller Sveriges generalkonsulat i Istanbul hade natten till söndagen kontaktats av turkiska myndigheter om att en svensk gripits, säger Joakim Edvardsson Reimar på UD:s presstjänst till TT.

– Vi har fått uppgifterna via medier, och generalkonsulatet på plats har blivit kontaktat av turkiska medier och följer ärendet.

– Mer än så vet vi inte om ärendet, säger Joakim Edvardsson Reimar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.