I Rom finns gott om offentliga fontäner med populärt dricksvatten. Foto: TT

Fler dricksvattenfontäner ska minska plastberget – föreslår EU

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill EU slå ett slag för fler dricksvattenfontäner på offentliga platser. För att minska antalet plastflaskor och för att ge fler människor tillgång till rent vatten vill EU-kommissionen få medlemsländerna att erbjuda mer rent dricksvatten.

I huvudstäder som Rom och Ljubljana finns dricksvattenfontäner generöst utplacerade i stadsmiljön. I Paris bjuds till och med på kolsyrat vatten i offentliga kranar.

EU-kommissionären Frans Timmermans lägger nu ett förslag där han vill få regeringarna inom EU att agera för bättre tillgång till dricksvatten. Han vill uppmuntra restauranger att erbjuda gratis vatten och få folk att fylla på sina plastflaskor i stället för att köpa nya. Detta är en del av EU:s strategi att minska plastavfallet.

Inget vatten till fattiga

Fattig befolkning i vissa EU-länder har inte ens tillgång till dricksvatten och i rika länder köper folk flaskvatten trots att det finns gott om rent kranvatten.

I Sverige har regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att komma på förslag hur man minskar miljöeffekterna av plasten.

– Vi har börjat arbetet och diskuterar olika åtgärder om engångsförpackningar och pantsystem, säger Malin Göransson, en av utredarna.

Automater på skolor

På många håll i landet har man installerat automater med dricksvatten i skolor och på arbetsplatser. Projektet ”Kranmärkt” ska med en sorts certifiering uppmuntra verksamheter eller arbetsplatser att bidra till en bättre miljö genom att använda kranvatten i stället för flaskvatten.

Svårt med utomhusfontäner

I Stockholm finns omkring 300 offentliga dricksvattenfontäner, enligt Stockholm vatten. Men kraven på underhåll avskräcker kommunerna från att bygga ut fontänerna i utomhusmiljöer.

– Det diskuteras olika sätt att göra kranvatten mer tillgängligt i offentliga miljöer, säger Fredrik Vintagen på branschorganisationen Svenskt vatten.

Poäng och belöning

I England har man beslutat att affärer, kaféer och företag ska erbjuda påfyllning av kranvatten i alla större städer till år 2021. I Bristol har projektet Refill visat goda resultat. En app visar var man kan fylla på sin vattenflaska, man får poäng och belönas med en stålflaska.

EU-kommissionens plaststrategi:

Alla plastförpackningar på EU:s marknad ska återvinnas år 2030.

Användningen av plast för engångsbruk ska minskas.

Användning av mikroplaster ska begränsas.

Nya förpackningsbestämmelser ska göra återvinning lönsamt för företag.

Nya regler om mottagningsanläggningar i hamnar ska minska nedskräpningen till havs.

Källa: Europaportalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.