Merkel nära egen majoritet

Uppdaterad
Publicerad

– I kväll ska vi fira! Det här är en superframgång för CDU. Vad gäller regeringsbildning så tar vi det i morgon, sa Angela Merkel.

Förbundskansler Angela Merkel satte allt och alla på plats med en kristdemokratisk storseger i Tyskland.

– När första vallokalsundersökningen kom var det en lite avvaktande stämning här, men när hon kom hit för en liten stund sedan möttes hon av stående ovationer, sa Rolf Fredrikssson på plats på CDU:s valvaka i Berlin, vid 19-tiden på söndagkvällen. 

Tyska valet 2013

Nära egen majoritet

Vid 23-tiden på söndagskvällen var slutresultatet ännu inte klart. Prognoserna tydde dock på att CDU/CSU är nära egen majoritet i förbundsdagen, i så fall för första gången sedan 1957.

Två av tre tv-kanaler rapporterade om ett eller två mandats övervikt för kristdemokraterna gentemot socialdemokratiska SPD, De gröna och Vänstern.

Fler partier än så tycktes det inte bli i förbundsdagen. Nybildade eurokritikerna Alternative für Deutschland låg i såväl vallokalsundersökningar som prognoser strax under femprocentsspärren – precis som liberala FDP.

Fiasko för FDP

För FDP var resultatet rena katastrofen. Partiet har suttit i regeringen sedan 2009 och i förbundsdagen sedan Västtysklands grundande.

– Det är inte så mycket till valvaka, det verkar som det är över redan. Det är väldigt dyster stämning och det har varit mycket chockartat, sade svenske EU-parlamentsledamoten Olle Schmidt (FP) i telefon till TT från FDP-lägret.

– Jag kommer att ta det politiska ansvaret. Det här är den bittraste, mest ledsamma dagen i FDP:s historia, sade i sin tur partiledaren Philipp Rösler.

Fira i dag – regera i morgon

– I kväll ska vi fira! Det här är en superframgång för CDU. Vad gäller regeringsbildning så tar vi det i morgon, sa Angela Merkel i sitt första uttalande efter den första prognosen.

– Det har varit en valkamp där alla gett allt man kan ge och kämpat. Unionen kommer de närmaste fyra åren att göra allt vi kan för att stärka Tyskland. Tack igen, detta har vi gjort jättebra, sa Merkel.

”Stor koalition”

I den efterföljande debatten ”Berliner Runde” i tysk public service-tv ville politikerna inte heller kommentera regeringssamarbetet.

De flesta analytiker säger ändå att en återgång till systemet 2005-09 då CDU/CSU regerade tillsammans med SPD i en så kallad ”stor koalition” är det mest troliga.

Superresultat för CDU

För Merkel ger FDP:s resultat lite smolk i en annars välfylld glädjebägare. Tanken var ju att de skulle regera ihop.

Vallokalsundersökningarna tyder på att förbundskanslern inte bara gjort sitt eget klart bästa val med cirka 42,5 procent –  jämfört med 33,8 procent 2009 och 35,2 procent 2005 – utan också partiets bästa på över 20 år.

– Merkel såg ovanligt glad ut när hon kom hit. Och för en gångs skull hade hon också sin man med sig. Det är en lite mänskligare Merkel vi har fått möta under den här valkampanjen, konstaterar Rolf Fredriksson.

Enligt företrädare för SPD som Rolf Fredriksson talat med säger de att det är upp till Merkel att ta initiativ till ett eventuellt regeringssamarbete.

De tyska tv-bolagens prognoser vid 20-tiden på söndagskvällen:

Parti: resultat 2009, snittsiffra 2013, skillnad.

CDU/CSU: 33,8;42,2;+8,4;

SPD: 23,0;25,6;+2,6;

Vänstern: 11,9;8,5;-3,4;

De gröna: 10,7;8,2;-2,5;

AfD: ej med;4,9;+4,9;

FDP: 14,6;4,6;-10,0;

Fotnot: Snittsiffran är framräknad med hjälp av siffrorna från ARD, ZDF och RTL. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyska valet 2013

Mer i ämnet