Foto: Scanpix

Merkel firar och funderar

Uppdaterad
Publicerad

När nattens firande är över väntar tuffa förhandlingar för Tysklands föbundskansler, berättar SVT:s utsände.

Man firade rejält på regeringspartiet CDU:s valvaka i natt efter framgångarna i söndagens förbundsdagsval, rapporterar SVT:s Rolf Fredriksson på plats i Berlin.

– Det var en ovanligt glad Angela Merkel, och hon har under hela valrörelsen varit ovanligt personlig, berättar Rolf Fredriksson.

Tyska valet 2013

– Hon har också haft sin man med sig, och visat upp lite mer av sitt privatliv i valrörelse och även i går kväll.

Trots den klara segern väntar utmaningar för Merkel när hon nu ska inleda sin tredje mandatperiod som förbundskansler: vem ska hon kunna regera med sedan den tidigare partnern FDP rasat ur förbundsdagen – Socialdemokraterna, eller de Gröna?

Det uttrycks i en av dagens tyska tidningar med en kärnfull rubrik: ”Dags för Merkel att välja”.

Enligt SVT:s utsände är det Socialdemokraterna som ligger närmast till hands för Merkels CDU att samarbeta med, men det finns ingen automatik i det och många frågor är öppna när partierna i dag inleder en rad möten för att utvärdera valresultaten.

Förhandlingarna väntas dra ut på tiden.

– Man får nog räkna med en månad, kanske två, innan vi vet riktigt vad det blir för regering, säger Rolf Fredriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyska valet 2013

Mer i ämnet