• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler hotar att skärpa landets infektionsskyddslag. Foto: TT

Merkel hotar köra över de som vägrar nödbroms

Publicerad

Trots att smittan stiger kraftigt i Tyskland vägrar några delstater att dra i nödbromsen och åter stänga igen inför påsken. En stridslysten förbundskansler Angela Merkel hotar med skärpning av infektionsskyddslagen om inte delstater följer en gemensam överenskommelse.

– Jag tänker inte sitta handfallen och se på i fjorton dagar till, sade Merkel i en uppmärksammad tv-intervju häromdagen.

14 av 16 tyska delstater har nu åter över i genomsnitt 100 nya fall av smitta per 100 000 invånare den senaste veckan. Det är gränsen som delstaterna och regeringen kommit överens om skulle utlösa en nödbroms där man åter stänger ner delar av samhället.

Några delstater planerar istället precis tvärtemot att öppna mer, i kombination med testning. Till exempel vill största delstaten Nordrhein-Westfalen tillåta shopping för alla med negativt covidtest, trots att man redan passerat nivån för nödbromsen.

– Det finns flera delstater som har gjort väldigt vida tolkningar och det har inte fyllt mig med glädje, kommenterade Merkel.

Beslutar tillsammans

I Tyskland beslutar regeringen och delstaterna tillsammans om åtgärder under pandemin.

Det har gnisslat flera gånger mellan ledarna för de olika delstaterna om hur öppen eller stängd den tyska dörren ska vara i olika skeden. Under intervjun återkom Angela Merkel flera gånger till att hon kan tvingas agera inom kort och nämnde en skärpning av infektionsskyddslagen som ett sätt att ta makten över den alltmer splittrade situationen.

– En möjlighet är att åter ta tag i infektionskyddslagen och specifikt säga vad som måste ske i vilket fall, sade Merkel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.