Bara 30 procent av den tyska förbundsdagens ledamöter är kvinnor men i regeringen är andelen kvinnor 44 procent. Foto: AP/Jens Meyer

Så jämställt blev Tyskland under Angela Merkel

Publicerad

I 13 år har Tyskland letts av en kvinna, Angela Merkel. Vad har det haft för betydelse för jämställdheten i landet? Det har skett reformer men det är lång väg kvar, anser experter SVT Nyheter talat med.

Angela Merkel växte upp i kommunistiska DDR där det var en självklarhet för kvinnor att heltidsarbeta utanför hemmet. Staten sörjde för barnpassning och behövde arbetskraften för att bygga upp landet efter kriget.

Men Merkel har inte velat kalla sig feminist, ett uttryck som i Tyskland har en mer radikal klang än i Sverige.

Skolsystemet ett hinder

I västra delen av Tyskland har många kvinnor utbildning som de inte kunnat använda sig av i yrkeslivet på grund av dåligt utbyggd barnomsorg. Ett annat hinder är skolsystemet som förlitar sig på att det finns någon hemma som lagar mat och hjälper till med läxor.

– Allt fler män ställer krav på att få ta större ansvar för sina barn, och i Tyskland har man infört en föräldraförsäkring med pappamånader. Nu finns också lagstadgad rätt till förskola, men ännu är inte barnomsorgen utbyggd i hela samhället, säger Kaj Fölster, socionom och författare med lång erfarenhet av tysk politik.

I Angela Merkels regeringar har Ursula von der Leyen (mitten) haft tunga poster. Kristina Schröder var familjeminister men hoppade av politiken 2013 för att ägna mer tid åt sin dotter. Foto: AP/Markus Schreiber

– Merkel har inte velat framstå som en kvinnosakskämpe. Men hon är en framgångssymbol för många kvinnor med sin lågmälda och pragmatiska stil. Hon har omgivit sig av starka kvinnor och det har haft en positiv effekt, säger Sylvia Schwaab Serger, professor med erfarenhet från tyskt näringsliv.

Fler kvinnor jobbar men deltid

Sverige ligger högt på listan över antal kvinnor i arbetslivet. Tyskland ligger på genomsnittet för EU men har tagit kliv framåt. 1995 var 57 procent av de tyska kvinnorna sysselsatta utanför hemmet och 2017 hade antalet stigit till 75 procent (se faktarutan). Men fortfarande arbetar en stor andel av kvinnorna deltid, 46 procent.

– Tyskland har kvar sambeskattningen som Sverige avskaffade 1971. Den som i ett äktenskap tjänar mest betalar mindre skatt ju lägre lön den andra parten har. Det gör att lågavlönat arbete inte lönar sig, säger Kaj Fölster, som arbetat kommunalpolitiskt för Socialdemokraterna i Tyskland. 

Annegret Kramp-Karrenbauer vill bli ny partiledare för Angela Merkels kristdemokratiska parti. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

I tyska parlamentet, förbundsdagen, har kvinnorna blivit färre sedan valet 2017. Andelen kvinnor har sjunkit från 36 till 30 procent. I Merkels regering är andelen kvinnor 44 procent. I koalitionsregeringen har man kommit överens om att införa en kvinnokvot på 50 procent i ledningsfunktioner i offentlig tjänst till år 2025.

Angela Merkel leder en regering med nio män och sju kvinnor men kvinnorepresentationen i förbundsdagen har sjunkit sedan senaste valet från 36 procent till 30 procent. Foto: AP/Michael Sohn

Kvotering inom näringslivet

2016 infördes en lag om kvotering av kvinnor i näringslivet. I de 100 toppnoterade börsbolagens styrelser skulle 30 procent vara kvinnor. Även om inte alla företag lyckats har man bland de DAX-noterade bolagen totalt sett uppnått målet.

Men i ledningen för företagen är bara 6 procent kvinnor, enligt kvinnominister Franziska Giffey (SPD), som gärna vill skärpa lagen.

Sysselsättningen bland kvinnor i EU

Sverige ligger i topp inom EU med nära 80 procent av kvinnorna sysselsatta i arbete utanför hemmet. Tyskland har kommit upp i 75 procent. Men antalet som arbetar deltid är fortsatt högt i Tyskland. 2017 arbetade 46 procent av kvinnorna deltid, 9 procent av männen.

I Sverige arbetade 34 procent av kvinnorna deltid 2017 och 13 procent av männen.

I Nederländerna arbetar 76 procent av kvinnorna deltid. I Polen är det bara 10 procent av kvinnorna som arbetar deltid.

Källa: Eurostat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.