Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT

Merkel om Erdogans seger: ”Innebär stort ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

President Recep Tayyip Erdogan stärker sin makt efter folkomröstningen i Turkiet. Något som innebär ett stort ansvar, enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

”Resultatet av omröstningen visar att Turkiet är djupt splittrat. Det innebär ett stort ansvar för den turkiska regeringen. Vi väntar oss att den turkiska regeringen nu försöker få i gång en respektfull dialog med alla politiska och sociala krafter i Turkiet”, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett uttalande.

Att drygt 51 procent av det turkiska folket röstade för den nya föreslagna grundlagen innebär att president Recep Tayyip Erdogans makt kraftigt utökas.

LÄS MER: Knapp seger till ja-sidan i turkiska folkomröstningen

Respekterar beslutet

I Merkels uttalande, som skrivits tillsammans med utrikesminister Sigmar Gabriel, säger man också att den tyska regeringen respekterar det turkiska folkets rätt att bestämma över landets konstitution, men understryker samtidigt att landets president nu har ett stort ansvar för nästa steg som Turkiet tar.

Reaktionerna från Europa har hittills varit avvaktande till resultatet, men ett uttalande från EU-kommissionen på söndagskvällen hade liknande tongångar:

”I skenet av det jämna resultatet och de långtgående konsekvenserna av tilläggen till konstitutionen, så manar vi de turkiska myndigheterna att söka största möjliga nationella konsensus i implementeringen av dem”, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, utrikeschefen Federica Mogherini och utvidgningskommissionär Johannes Hahn i uttalandet.

Anklagelser om fascism

Tonen har under valrörelsen varit hård, framförallt från Erdogan som anklagat Tyskland och Nederländerna för fascistiska och nazistiska metoder, sedan de vägrat turkiska ministrar att hålla valmöten i länderna.

I sitt segertal pratade Erdogan om att återinföra dödsstraff i Turkiet, något som skulle gå tvärt emot de europeiska värderingarna, varnar Frankrike.

”Det är bara turkarna som har rätt att bestämma hur deras politiska institutioner ska organiseras, men resultaten som offentliggjorts visar hur splittrat det turkiska samhället är över de planerade djupgående reformerna”, säger Frankrikes president François Hollande i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: SVT:s utsände: ”Trots segern – ett misslyckande för ja-sidan”

Från ryskt håll säger man att valresultatet är Turkiets ensak.

– Vi tycker att alla ska respektera det turkiska folkets vilja, säger den ryske presidentens talesperson Dmitrij Peskov till reportrar, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Interfax.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkomröstningen i Turkiet

Mer i ämnet