Foto: TT

Merkel pressar Cameron hårt

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel pressar den trängde brittiske premiärministern David Cameron om det brittiska kravet på nya kvoter för arbetskraftsinvandring. Acceptera reglerna eller lämna EU, lyder budskapet.

Angela Merkel ser alltså hellre att Storbritannien lämnar EU än att resten av gemenskapen ska kompromissa om principen om fri rörlighet för arbetskraft och ge efter för de brittiska kraven på nya kvoter för arbetskraftsinvandring.

”Ingen återvändo”

Uppgifterna kommer från den tyska tidningen Der Spiegel som citerar källor i Berlin. Enligt dessa ska Merkel ha låtit förstå att om Cameron framhärdar i sin vilja att begränsa antalet EU-medborgare som ska tillåtas komma till Storbritannien kommer det ”inte att finnas någon återvändo”.

David Cameron vill – hårt pressad av sin EU-kritiska hemmaopinion – omförhandla villkoren för det brittiska medlemskapet i unionen inför den folkomröstning om ett fortsatt brittiskt medlemskap som han utlovat ska hållas 2017.

Den brittiske premiärminister ska ha sagt att den fria rörligheten kommer att ”utgöra själva hjärtat i min förhandlingsstrategi för Europa”, medan Merkel då enligt Der Spiegel ska ha gjort klart att det tyska stödet för ett fortsatt brittiskt medlemskap kommer att dras undan om han vidhåller sin ståndpunkt i migrationsfrågan.

Stoppa arbetslösa

Brittiska Sunday Times skriver dessutom att Tyskland redan har avvisat ett brittiskt förslag om att införa nya kvoter för lågutbildade EU-migranter genom att begränsa de nationella försäkringsvillkoren för dem.

Cameron uppges nu titta på en strategi som går ut på att ”tänja på gränserna” i regelverket så långt det går för att stoppa arbetslösa migranter och för att kunna avvisa dem som är oförmögna att försörja sig själva.

På söndagen försvarade dock Camerons partikamrat, parlamentsledamoten Kenneth Clarke, EU:s migrationspolitik i en BBC-intervju:

– Om man vill ha en vettig inre marknad, och om vi vill konkurrera med amerikanarna och kineserna och så i en modern värld, så behöver vi fri rörlighet av arbetskraft, konstaterade Clarke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer