Foto: TT

Merkel: Räknar med politiska lösningar på spänd situation

Publicerad

Konflikten mellan USA och Iran har trappats upp i veckan och flera världsledare manar nu till lugn och politiska lösningar på situationen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att man diskuterat frågan på EU-nivå och att man är oroliga.
– Vi räknar med diplomatiska förhandlingar för att nå en politisk lösning på en väldigt spänd situation.

Den redan usla relationen mellan Iran och USA nådde en ny bottennivå i veckan, då USA:s president Donald Trump beordrade ett flyganfall mot iranska mål. Strax före slutgiltigt klartecken drog Trump tillbaka ordern, detta efter att ha fått veta att uppskattningsvis 150 människor skulle dö i en sådan operation.

Attacken skulle vara en hämnd för den iranska nedskjutningen av en obemannad amerikansk drönare i ett område som Iran anser är iranskt och USA anser är internationellt luftrum.

FN:s uppmaning: Ha nerver av stål

USA har bett FN:s säkerhetsråd om ett möte på måndag för att diskutera Iran, enligt diplomatkällor till Reuters.

Under mötet ska USA presentera ytterligare information från landets undersökning av de senaste attackerna mot oljefartyg, lyder ett meddelande från USA till rådets övriga medlemsländer.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har i ett uttalande uppmanat både USA och Iran att undvika allt som ytterligare kan eskalera den redan spända situationen och ha ”nerver av stål”.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger att Europas ledare ”följer situationen nära och att man är väldigt bekymrade över utvecklingen i Gulfregionen”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.