SVT:s Rolf Fredriksson och Merkel-romben. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Merkels händer i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta i den tyska valrörelsen handlar om Angela Merkel och även i humorprogram och satir är Merkel huvudperson. Hennes händer, formade som en liten fyrkant, lockar karikatyrtecknarna.

Den kallas Merkel-romben, gesten som Angela Merkel gärna gör när hon talar. Hon håller tummar och pekfingrar framför sig så att de bildar en fyrkant eller romb.

På internet framförs teorier och spekulationer om vad gesten betyder. En del påstår att hon skickar signaler i ett hemligt ordenssällskap hon skulle tillhöra, medan de riktigt fantasifulla tror att Merkel kommunicerar med sina utomjordiska uppdragsgivare.

Huvudlös affisch

Det kristdemokratiska partiet CDU har helt inriktat sin valrörelse på Angela Merkels person. Utanför centralstationen i Berlin finns vad som kallas världens största valaffisch som bara visar Merkels välkända gest med händerna. Inte ens ansiktet syns på förbundskanslern. Texten är enbart ”Tyskland i goda händer”.

Just den här valaffischen är ämnet för ironiska kommentarer i Tysklands största politiska satirprogram i tv. ”Heute-show”, eller ”nyhetsshow”, lockar varje vecka över tre miljoner tittare i Tyskland.

– Det är typiskt för vår tids valrörelser, inga ansikten behövs, kroppsdelar räcker det säger allt, förklarar programledaren Oliver Welke i programmet och föreslår en naken ända som socialdemokratisk valaffisch.

Östtyska anspelningar

Tidskriften Cicero spelar på Angela Merkels uppväxt i det kommunistiska Östtyskland. Omslaget visar henne mot röda fanor och i tidningen finns ett emblem som liknar det östtyska kommunistpartiets symbol.

Men här är ett nyskapat märke för  ”Kristdemokratiska Enhetspartiet i Tyskland”. Inuti märket Merkels händer som bildar den bekanta romben och tre knappar på en av hennes ständiga kavajer.

Bilden anspelar också på att Angela Merkel fört det mansdominerade och konservativa CDU mer mot mitten. En del säger att hon gjort CDU mer socialdemokratiskt med krav på mer förskoleplatser, lagstadgade lägstalöner och hyreskontroll. Det hela blir en ironisk kommentar till den dominans Merkel haft i tysk och europeisk politik på senare år.

Partiet Die Partei

Mitt i stadsdelen Kreuzberg i Berlin satte partiet Die Partei upp sin valaffisch i dag.

”Bla...blabla... Gör slut på Tysklands 100 rikaste så blir det pengar över.” är partiets budskap i valrörelsen.

Partiordföranden Martin Sonneborn är legendarisk politisk satiriker och tidigare chefredaktör för ”Titanic”, som nu arbetar med ”heute-show”.

– Vi är ett fullständigt populistiskt parti, helt utan innehåll, säger Martin Sonneborn. Vi gör som alla partier som ställer ut löften de håller högst i tre dagar, men vi gör det effektivare, smutsigare och ännu mer populistiskt och därför hoppas vi på över 100 procent av rösterna, säger han.

Många klagar på att valrörelsen i Tyskland varit långdragen och seg, inte minst eftersom Angela Merkel av politiska journalister och opinionsmätare utsetts till segrare långt i förväg. Men de som håller på med politisk humor och satir hittar ämnen också i årets valrörelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tyska valet 2013

Mer i ämnet