Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Merkel väntar sig hårda förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Vi kan knappast vänta oss en snabb regeringsbildning i Tyskland. Vem det än blir – om Merkel går ihop med socialdemokrater eller med De Gröna – så är problemen att lösa många.

På förbundskansler Angela Merkels första presskonferens i Berlin efter valtriumfen meddelade hon att hon varit i kort kontakt med den socialdemokratiske partiordföranden Sigmar Gabriel.

Hon nämnde inte om hon även varit i kontakt med De Gröna. Däremot sade hon att även andra koalitionspartner var möjliga. ”Andra” partner betyder bara en sak – De Gröna.

Tyska valet 2013

Hennes behov av en koalitionspartner beror på att hennes tidigare partner, liberalerna, föll för femprocentsspärren i gårdagens val.

Står inte i kö

På socialdemokratiska SPD:s presskonferens på måndagen meddelade Sigmar Gabriel att SPD inte automatiskt är inställt på en så kallad stor koalition med Angela Merkel. SPD står inte i kö för att hamna i regeringen med Merkel.

Det är Merkels uppgift att bilda en regering. Och enligt Gabriel kan vi räkna med att socialdemokraterna kommer att ställa hårda krav, hämtade från sitt valprogram.

Men det som pågår nu är ett inledande spel. Det stod helt klart att Merkel väntade sig långvariga och grundliga koalitionssamtal innan någonting kunde beslutas. Grundlighet går före snabbhet, sade hon. Det är en profetia om att det blir svåra förhandlingar.

Spännande veckor

Det kommer att dröja ett antal dagar helt enkelt av den anledningen att socialdemokraterna, SPD, ska ha ett stort möte på fredagen om den uppkomna situationen. Då kommer man att diskutera om man vill gå i samtal om ett samarbete med Merkels kristdemokrater – och troligen vilka villkoren för ett samarbete blir.

Det är spännande veckor som väntar. Merkel talade klart om behovet av en stabil regering. Det betyder att hon inte tänker försöker regera i en minoritetsregering, vilket det moderna Tyskland inte varit med om. Hennes ställning i det nya parlamentet är 311 av 630 mandat, enligt de senaste beräkningarna.

Nyval

Om Merkel inte lyckas bilda regering kan det bli nyval. Men om till exempel socialdemokraterna hoppar av samtal med Merkel skulle de troligen bestraffas av väljarna i ett nyval, medan Merkel skulle få medkänsla därför att oppositionen sviker henne. Här har Merkel en fördel när i koalitionsförhandlingarna.

Det bör tolkas som en prioritering av partner att hon först nämner att hon talat med socialdemokraterna. Merkel har erfarenhet av samarbete med dem. Hon nämner ofta med välbehag koalitionen med socialdemokraterna mellan 2005 och 2009.

Då gick det ur hennes synvinkel bra – ur socialdemokraternas sämre, eftersom de vid nästa val gjorde sitt sämsta valresultat någonsin.

Säljer sig dyrt?

Men idag är frågan hur dyrt SPD säljer sig. De skulle bli juniorpartner i regeringen, sexton procent skiljer dem från Merkels kristdemokratiska CDU/CSU. De har redan visat en attityd av ointresse – som väl måste anses som en del av förhandlingsstrategin.

Socialdemokraterna har drivit en rad hjärtefrågor under valet och kommer att kräva medgivanden från Merkel: skattehöjningar för de rika, minimilön, reform av pensionssystemet för de fattigaste, ett avskaffande av vårdnadsbidrag och överhuvudtaget frågor om social rättvisa.

Merkel förklarade att hon inte skulle ändra sin europolitik. Detta kan bli en stridsfråga mellan henne och SPD eftersom SPD kräver en politik i de krisande euroländerna som ska satsa mer på investeringar och stimulans.

Vill ha stor koalition

Merkel tillfrågades på presskonferensen om hon vill sätta en röd linje för ett samarbete, men hon vägrade svara på det. Men det är klart att det kan bli hårda förhandlingar om hon väljer SPD som åtminstone spelat motvillig partner.

De tyska väljarna har klart sagt ifrån att de vill ha en stor koalition. Men de föreställer sig den som ett harmoniskt samspel mellan krist- och socialdemokrater. Frågan är om en framtida koalition kan bli så harmonisk.

Vis av skadan från 2005-2009 kan vi räkna med ett SPD som mera utpräglat försöker profilera sig inom en eventuell regering. Det kan vålla Merkel bekymmer när hon ska regera.

CDU + De Gröna?

Och så har vi då den närmaste sensationella tanken att CDU skulle gå ihop med De Gröna. Uttalanden från De Gröna tyder på mindre entusiasm och partiet är just nu inne i en kris där hela ledningen tänker avgå.

För Merkel är det inte så självklart att någon vill regera med henne. Både SPD och De Gröna vill ha något i utbyte av storsegraren. Och de vill inte riskera att – tillspetsat uttryckt – regera sig till döds med de dominerande kristdemokraterna.

Det som kan vara en bro mellan Merkel och De Gröna är att hon valt – efter kärnkraftskatastrofen i Japan – att avskaffa kärnkraften i Tyskland. Man talar om ett Energiewende, en total omställning av energiproduktionen. Det skulle kunna vara frestande för De Gröna att delta i denna process.

Reducerats

Men samtidigt har De Gröna nu reducerats till sin kärna av trogna efter ett uselt valresultat. Det är en kärna med vänsterprofil.

Det kan vara svårt för en ny grön ledning att så snabbt gå över till samarbete med ett borgerligt parti som Merkels, även om nu många menar att Merkel har ”socialdemokratiserat” sitt eget kristdemokratiska parti.

En sak som försvårar ett närmande till De Gröna är att Merkels bayerska broderparti CSU är klart emot samtal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyska valet 2013

Mer i ämnet