CDU-ledaren och försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer vill att EU-länderna deltar i upprättandet av en internationell säkerhetszon i norra Syrien. Foto: Michael Kappeler /TT-DPA

Merkels efterträdare kandiderar inte till förbundskansler

Uppdaterad
Publicerad

Annegret Kramp-Karrenbauer tog vid som ledare för det tyska regeringspartiet CDU efter förbundskansler Angela Merkel. Men hon kommer inte att ställa upp i valet som förbundskansler, meddelar Annegret Kramp-Karrenbauer på en presskonferens.

Senare i år kommer Annegret Kramp-Karrenbauer, eller AKK som hon också kallas, att avgå från sin roll som partiledare för kristdemokratiska CDU.

– Efter moget övervägande har jag beslutat att jag inte kommer att kandidera för att bli ny kanslerkandidat, säger Kramp-Karrenbauer på en presskonferens.

AKK tillträdde som företrädare för CDU i december 2018 och kommer inte att lämna sin post förrän en ny kandidat till förbundskansler finns på plats, uppger Reuters.

Angela Merkel säger på en pressträff att hon beklagar Kramp-Karrenbauers beslut, men att hon har full respekt för det. Merkel säger också att hon är tacksam för att AKK stannar på sin post tills vidare, under arbetet med att hitta en ny kandidat.

Fortsätter som försvarsminister

Enligt uppgifter från partiet vill Angela Merkel att Kramp-Karrenbauer fortsätter i sin nuvarande roll som Tysklands försvarsminister, skriver Deutsche Welle. Något som också AKK bekräftade på presskonferensen.

Kramp-Karrenbauer var tippad som Angela Merkels efterträdare men stödet för henne har vacklat inom partiet.

– Partiet är splittrat och det finns ingen enighet över vem som ska ställa upp som kandidat som förbundskansler. Det försvagar CDU, säger Kramp-Karrenbauer.

En ohelig allians

Delstatsvalet i Thüringen ses som en orsak till den plötsliga vändningen inom tysk politik.

Kristdemokratiska CDU backade tillsammans med högernationalistiska AFD den liberala politikern Thomas Kemmerich från partiet FDP till den högsta politiska posten i delstaten. Detta satte politiken på riksnivå i gungning. 

Att samarbeta med AFD ses som ett tabu av övriga partier i Tyskland och att de i delstatsvalet avgjorde en förtroendeomröstning skapade starka reaktioner, skriver AP.

Dessutom hade AKK uppmanat sina partimedlemmar att inte rösta på honom och nu ifrågasätts hennes auktoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.