Metervis med snö och orkanfara i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Ett extremt kraftigt oväder som dragit in över Sierra Nevada i Kalifornien har lett till omfattande strömavbrott och ofarbara vägar. Upp mot två meter snö väntas i bergstrakterna innan helgen är över.

Ovädret, med extremt hård vind och stora nederbördsmängder i form av snö och i lägre terräng regn, berör cirka 400 kilometer av den 650 kilometer långa bergskedjan som sträcker sig i nordsydlig riktning öster om San Francisco.

Det väntas inte bedarra förrän tidigt på måndagsmorgonen lokal tid. Enligt prognoserna kan området kring Lake Tahoe få upp mot 1,2 meter snö medan det i mer otillgängliga delar kan komma upp mot 1,8 meter snö.

Den stora vägen Interstate 80 fick stängas av på en mer än tio mil lång sträcka mellan Colfax och gränsen mot Nevada eftersom sikten var obefintlig. Lavinvarning utfärdades för områden väster om Lake Tahoe.

30 000 fastigheter drabbade

Stormvindar knäckte träd i Sonomaområdet vid kusten på lördagen, medan meteorologerna varnade för orkanvindar över bergstrakterna på söndagen.

I Sacramento drabbades mer än 30 000 fastigheter av strömavbrott på lördagsmorgonen, men abonnenterna fick tillbaka elen senare på dagen.

Även från San Francisco-bukten rapporterades om strömavbrott och träd som blåst omkull och skadat både byggnader och bilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.