Foto: Skärmdump elmstrador.cl

#MeToo-kampanjen sprider sig över världen

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen #MeToo har bara på några dagar spridit sig till alla delar av världen och uppmärksammats på många språk. Stora och små medier jorden runt hakar på och rapporterar om rörelsen.

I Sverige går #MeToo-debattens vågor höga, liksom i bland annat Norge. Det är dock inte överallt som medierna gör egen journalistik av rörelsen, genom att rapportera om hur människor i det egna landet engagerat sig kring sexuella övergrepp.

Kändisnyhet

I Portugal, Italien, Tjeckien och Tyskland har det skrivits en hel del om #MeToo, men surfar man runt på olika nyhetssajter är det främst bland kändis- och nöjesnyheterna rapporteringen finns.

Kampanjen #MeToo

Rumänska sajten adevarul.ro riktar ändå viss uppmärksamhet mot de problem som kvinnor i Rumänien upplever, även om detta illustreras av en bild på amerikanska skådespelare. 

Foto: Skärmdump adevarul.ru

Allvar i Indien

Även i Indien, där sexuella övergrepp mot kvinnor av grövsta tänkbara slag är ett växande samhällsproblem, uppmärksammas fenomenet. Engelskspråkiga The Better India, en sajt som framförallt fokuserar positiva nyheter, skriver att uppropet är en smärtsam ögonöppnare. Inte minst för indiska män, som hittills reagerat med att antingen stödja kvinnorna eller inte reagera alls.

Sajten skriver: 

”Det finns ett tredje alternativ. Ett som innebär att män måste inse att de så gott som samtliga bidrar till att upprätthålla en världsordning där detta kan hända”, skriver artikelförfattaren Sanchari Pal.

Foto: Skärmdump elmstrador.cl

Chilensk artist

I Chile är det artisten Francica Valenzuela som blivit rörelsens främsta ansikte:

”De sade åt mig att det skulle gå bättre för mig om jag tog av mig kläderna och gjorde en kalender i stället för att sjunga”, skriver hon i ett inlägg under under spanskspråkiga hashtagen #Yotambién.

Asahi Shimbun, en av Japans största tidningar med en upplaga på sammanlagt över 10 miljoner exemplar, rapporterar om #MeToo-rörelsen. På utrikessidorna och med Hollywoodmogulen Harvey Weinstein som främsta måltavla.  

Foto: Skärmdump Asahi Shimbun

I Sydafrikanska Sunday Times träder ett stort antal kvinnor fram och berättar om sina erfarenheter. Sydafrika har stora problem med sexuellt våld, antalet våldtäkter per capita är bland de högsta i världen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet