Mexiko inför skatt på skräpmat och läsk

Uppdaterad
Publicerad

Den mexikanska kongressen har godkänt en skatt på skräpmat och läsk. Och frågan är ytterst het i landet som nyligen gick om USA som världens fetaste.

Den nya reformen föreslår en skatt på 1 peso (drygt 50 öre) per liter läsk och 8 procent skatt på livsmedel med högt kaloriinnehåll (minst 275 kcal per 100 gram), till exempel chips, sötsaker, glass och jordnötsmör.

– Övervikt och diabetes påverkar vår prestationsförmåga i skolor och på arbetsplatser. Och det i sin tur påverkar vårt land ekonomiska konkurrenskraft, sade Mexikos hälsominister Mercedes Juan till reportrar efter omröstningen, rapporterar BBC.

Efter en åtta timmars debatt röstade Senaten i går igenom lagen med siffrorna 72-2. Eftersom den föreslagna skatten på skräpmat höjdes från de 5 procent som godkändes av den undre kammaren tidigare i oktober, måste förslaget skickas dit ännu en gång för ett definitivt godkännande.

Landets president Enrique Peña Nieto väntas sedan skriva på lagen i januari 2014.

Förbud för reklam

Lagstiftare menar att lagen är nödvändig för att stoppa den fetma- och diabetesepidemi som drabbat Mexiko de senaste decennierna. Man hoppas dessutom dra in över 6 miljarder kronor på den nya skatten.

Pengar som bland annat ska gå till vattenfontäner i skolor, utökad fysiska aktivitet i skolor och på arbetsplatser samt täcka upp för statens skenande sjukvårdskostnader för fetmarelaterade sjukdomar.

Man ska också införa tydligare märkning av ohälsosam mat och hårdare regler kring reklam riktad till barn.

Livsmedelslobbyn misslyckades

Inför omröstningen har läsktillverkare och livsmedelsjättar plöjt ner stora pengar på lobbyverksamhet för att stoppa lagen.

Utländska storföretag som Coca-Cola, Kellog’s, Danone och Nestle har via landets inhemska mat- och läskindustri finansierat stora reklamkampanjer för att stoppa skatten, uppger Global Post.

Samtidigt har New Yorks borgmästare Michael Bloomberg – känd bland annat för sin kamp mot läskförsäljning i stora bägare och glas i New York – finansierat delar av reklamkampanjen för ja-sidan.

Fetast i världen

I somras visade en ny rapport från FN att Mexiko gått om USA som det land i världen med störst andel feta invånare.

Omkring 70 procent av de vuxna mexikanerna är överviktiga. En tredjedel är kraftigt överviktiga och antalet invånare som lider av diabetes är dessutom rekordhögt.

Omkring 10 miljoner eller en sjättedel av den vuxna befolkningen lider av diabetes och enligt landets nationella diabetesförening orsakar sjukdomen 70.000 dödsfall om året. Det kan jämföras med den officiella dödssiffran i Mexikos ökända drogkrig, där 60.000 människor dödats sedan 2006.

Den största anledningen till fetma- och diabetesepidemin i landet är tillgången på billig, kolhydratrik och processad skräpmat och läsk.

Mexiko är till exempel det land i världen där det dricks mest Coca-Cola, och medelmexikanen dricker i snitt drygt 160 liter läsk per år.  

Fem miljoner feta barn

Barnfetman har också ökat stadigt de senaste 20 åren och 2010 förbjöds försäljning av läsk och skräpmat i skolorna.

Omkring fem miljoner mexikanska barn räknas som feta och nästan 10 procent av landets unga befolkning lider av diabetes.

Samtidigt kan många fattiga barn vara både kraftigt överviktiga och undernärda. Orsaken: En billig fett-, salt-, socker- och energirik skräpmat som är lika tät på kalorier som fattig på näring. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer