Turister som förväntat sig turkost vatten möts av en besvikelse. Foto: Victor Ruiz/AP/TT, AFP, Reuters

Mexiko kämpar mot tånginvasion – påverkar turismen

Uppdaterad
Publicerad

Bländvita stränder och turkosfärgat vatten eller.. drivor av brun, äggstinkande tång. Mexikos Karibiska kust har de senaste åren drabbats av ett ytterst oangenämt problem som nu på allvar börjar hota turistnäringen.

Mexikanska myndigheter har hittills i år tvingats lägga omkring 17 miljoner dollar på att rensa stränderna från omkring 500 000 ton Sargassotång som svept in över landet Karibiska kust under de senaste månaderna.

Tånginvasionen har framför allt drabbat Yucatanhalvöns östkust. Från Cancun i norr, längs de populära turistorterna Playa del Carmen och Tulum och hela vägen ner till Belize i söder.

Hotellbokningar minskar

Problemet har varit återkommande under det senaste decenniet och börjar nu få effekt på turismen. Hotellbokningarna har minskat i regionen och näringsidkare oroar sig för framtiden, rapporterade The Guardian tidigare i år.

”Man rensar ett område men några timmar senare, eller nästa dag, ser det likadant ut igen”, säger Jorge Sandoval som arbetar med att rengöra stränderna till tidningen.

Tång är ett naturligt inslag i regionen och fyller dessutom en viktig roll i ekosystemet. I normala fall är den dessutom ett vanligt inslag på stränderna – men i betydligt mindre skala än nu.

Klimatförändringen påverkar

Tidigare trodde man att Sargassotången främst bildades vid Brasiliens norra kust – möjligtvis påverkade av utloppen från Amazonasfloden. Under en internationell konferens om Sargassotång som pågått i Cancun den senaste veckan presenterade experter på ämnet ytterligare tänkbara förklaringar.

Oceanografen Donald R. Johnson menar bland annat att näring som flyter ut i havet från Kongofloden också bidrar till tångblomningen. Enligt forskarna bidrar även så kallad uppvällning av näringsrikt djupvatten till ytan och damm som blåser in över havet från Afrika, rapporterar AP.

Dessutom tros gödsel från jordbruket i områden runt det Karibiska havet och generellt höjda havstemperaturer till följd av klimatförändringar spela in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.