Arkivbild. Foto: TT

Mexiko vill rädda tumlare med delfiner

Uppdaterad
Publicerad

Mexiko planerar att använda dresserade delfiner för att samla in de sista kaliforniatumlarna till en skyddad avelsplats, i ett försök att rädda den utrotningshotade arten.

Forskare uppskattar att det bara finns 30 kaliforniatumlare kvar. Arten, världens minsta tumlare, finns bara i Californiaviken i Mexiko.

Landets miljöminister Rafael Pacchiano säger att myndigheterna kommer att sätta ut delfiner som har tränats av den amerikanska marinen för att samla in så många kaliforniatumlare som möjligt till skyddsområdet.

Han säger att projektet, som är planerat att inledas i september, kommer att bli svårt.

-Vi har arbetat i ett år med den amerikanska marinen och med en grupp delfiner de hade tränat för att söka saknade dykare. Vi har tränat dem att hitta kaliforniatumlarna, säger han i en radiosänd intervju.

Regeringen har förbjudit den typen av fiskenät där tumlare ofta fastnar och dör.

Världsnaturfonden (WWF) har varnat för att kaliforniatumlaren riskeras att vara helt utrotad nästa år.

I början av juni skrev Mexikos president Enrique Peña Nieto på ett avtal med skådespelaren Leonardo DiCaprio om att öka insatserna för att rädda arten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.