Patricio Galvéz reste för att hämta sina barnbarn, och fann dem svårt undernärda. Det yngsta barnet är ett år gammalt. De andra barnen är 2, 3, 5, 5 (tvillingar) samt 7 och 8 år. Foto: Privat

Michael Skråmos barn kan flyttas till Irak

Uppdaterad
Publicerad

IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har fått klartecken av kurdiska myndigheter att föras från Syrien till Sveriges konsulat i Irak, uppger barnens morfar Patricio Galvez till TV4.
– Det känns underbart, säger han.

Enligt TV4 har kurdiska myndigheter i Irak gett grönt ljus till att barnen förs över gränsen till Erbil i norra Irak. Men beslutet att flytta barnen är ännu inte hugget i sten.

– Halva processen är uppklarad. Två administrationer måste ge sina tillstånd för att jag ska kunna evakuera barnen, och nu har den ena sidan bekräftat att det är grönt, så jag kan när som helst få samtal från Syrien och få ut barnen, säger Patricio Galvez till TV4.

Han säger att barnen kommer att läggas in på ett privat sjukhus när de anlänt till Irak.

– Just nu har jag instruktioner att vänta här i Erbil och inte ta mig till Syrien, i väntan på att tillståndet att få ut barnen från al-Hol är avklarat.

Till SVT Nyheter säger Patricio Galvez att han ännu inte vet i detalj hur han ska möta barnen.

– Jag vill vara med under barnens evakuering, så att jag finns för barnen och assisterar dem under denna sju timmar långa resa till Erbil. Men vi får vänta och se.

UD kommenterar inte

Utrikesdepartementet kan inte kommentera uppgifterna om att just Michael Skråmos barn fått klartecken att föras till det svenska konsulatet i Erbil.

– Vi kommenterar aldrig enskilda ärenden. Vi har under lång tid arbetat med många olika kanaler för att hitta en lösning för barnen, säger Lina Eidmark, vid UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Vad lösningen för barn som befinner sig i lägren är beror på vilken situation de befinner sig i, säger Lina Eidmark.

– Det kan vara olika beroende på om man har föräldrar, om man har en förälder. Är det känsliga förhandlingar eller inte. Det är en individuell prövning. 

”Vill åstadkomma en vettig situation”

Vad är det man vill åstadkomma med lösningen?

– Man vill förstås åstadkomma en vettig situation på olika sätt.

Är den bästa situationen att de kommer därifrån?

– Ja, det utgår jag ifrån eftersom det är inga roliga förhållanden i de lägren.

Vad är det som krävs för att barnen ska flyttas?

– Det är en individuell bedömning, det handlar om säkerhetsläget. Det handlar om en rad olika saker som ska göras på ett rättssäkert och folkrättsligt accepterat vis.

”Intensiv kontakt”

UD:s presschef Patric Nilsson säger att de har en intensiv kontakt med morfadern.

”Det är ett känsligt läge och det finns säkerhetsaspekter att ta hänsyn till vilket gör att vi inte kan redovisa exakt förfaringssätt”, skriver han i ett mejl och fortsätter:

”Vi agerar på humanitär grund, efter svensk lag och i relation till andra länder och enligt internationella regler. Vi måste fastställa barnens identitet och barnen befinner sig i olika situationer med tanke på att vissa är föräldralösa, andra skiljts från sina föräldrar osv. Kartläggningen av vilka i lägren som har svenskkoppling sker tillsammans med internationella organisationer på plats.”

Måste bekräfta identiteter

Shiyar Ali, Sverige-representant för det kurdiska självstyret i Norra Syrien, kan inte svara på om kurdiska myndigheter i Irak har gett klartecken till att barnen förs till det svenska konsulatet.

Han menar att processen att få hem barnen kan lösas de kommande dagarna. 

– Jag kan inte säga exakt när, men det kommer inte att dröja hur länge som helst. Det är inte bara att trycka på en knapp och så är barnen på konsulatet, bland annat måste deras identiteter bekräftas, säger Shiyar Ali.

”Kan inte transportera dem”

Hur ska barnen tas till konsulatet? 

– Med hjälp av oss. Administrationen i norra Syrien jobbar på det, i samarbete med irakiska myndigheter och UD, säger Shiyar Ali.

Patricio Galvez har sagt att han vill transportera barnen själv, vad säger du om det? 

– Han får såklart försöka. Jag tycker att han har gjort ett fantastiskt jobb med att uppmärksamma den här frågan. Men att transportera barnen själv, det går inte, säger Shiyar Ali. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.