Michelle Obama kritisk mot skolmatspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Före detta presidentfrun Michelle Obama riktar kritik mot Trump-administrationens nya beslut gällande skolmaten i USA. Nu går administrationen emot de beslut som Michelle Obama arbetade för under sin tid som presidentfru.
– Varför tycker någon att det är okej att era barn äter skräp? säger Michelle Obama.

På en hälsokonferens i Washington pratade Michelle Obama om vikten av näringsrik skolmat i USA, då miljontals barn äter frukost och lunch i skolor som staten sörjer för.

Utan att nämna Trump-administrationen vid namn kritiserade hon det senaste beslutet om att skjuta upp kraven på lägre halter av natrium i maten, rapporterar AP.

”Varför tycker någon att det är okej att era barn äter skräp?”

Första maj meddelande USA:s jordbruksminister Sonny Perdue att man kommer att skjuta upp det kommande kravet på lägre halter av natrium i skolmaten. Man kommer också tillåta undantag från regleringen som ska göra att det blir mer fullkorn i maten.

– Mammor, tänk efter. Jag bryr mig inte om vilken delstat du bor i, ta bort mig ur tanken, gilla mig, gilla mig inte, men tänk över varför någon tycker det är okej att era barn äter skit, säger Michelle Obama.

Som presidentfru initierade Michelle Obama ett projekt för att jobba mot barnfetma och de nya besluten går emot de initiativ som hon stöttade under sin tid som presidentfru. Men flera av besluten som Obama-administrationen tog är fortfarande oförändrade.

LÄS MER: Lightläsk kan bidra till fetma och typ 2-diabetes

Dags för vuxna att bestämma

– Om barn inte äter och maten istället hamnar i soporna får de inte i sig någon näring, sa jordbruksministern Perdue när han informerade om ändringarna.

Men Michelle Obama tycker det är dags för vuxna att besluta vad barn ska äta och inte.

– Vad sägs om att vi slutar fråga barn vad de gillar? Eftersom barn, mina barn med, kan äta pizza och pommes frites varje dag med glass och läsk till och kommer tycka att de är glada, tills de blir sjuka, säger Michelle Obama.

LÄS MER: TV: Här kitesurfar Barack Obama

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer