Bränder rasar i migräntlägret i Calais. Foto: TT

Migranter sätter eld på sina tält i ”Djungeln”

Uppdaterad
Publicerad

Nya bränder i migrantlägret ”Djungeln” i Calais i Frankrike. En person skadades lindrigt, uppger flera franska medier.

Flera bränder härjar just nu i ”Djungeln”. Bränderna som startade i natt har spridit sig och tvingar människor att lämna sina ägodelar och fly elden.

Bränderna, som uppges vara anlagda av vissa grupper av migranter, började på tisdagkvällen och ökade i intensitet under natten till onsdagen. Minst två gastuber ska ha exploderat.

Brandmännen utsattes för stenkastning och var tvungna att begära skydd från polisen när de skulle ingripa mot bränderna, skriver franska RTL.

– Vi evakuerade 150 till 200 migranter, framför allt afghaner och syrier, som togs om hand av frivilliga och en sjuksköterska. Bland de evakuerade har vi hittat omkring tjugo minderåriga, säger polisbefälet Patrick Visser-Bourdon.

Traditioner

Enligt Fabienne Buccio, prefekt för departementet Pas-de-Calais, är det svårt att stoppa bränderna. Hon menar att de, som sätter eld på skjulen de bott i, gör det enligt sina traditioner.

– Det är en del av deras traditioner. Vi har bett dem att inte göra så här men de tänder eld på sina tält och sina skjul  i alla fall när de ger sig i väg. Brandkåren är på plats för att hindra att bränderna sprider sig, säger hon, enligt brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Idag onsdag går utrymningen av lägret in på sin tredje dag. Över 3.200 vuxna migranter och nästan 800 minderåriga har hittills evakuerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.