Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranten om att skrika mot nyanlända: ”Man måste skrika – annars känner de sig inte hotade”. Foto: Ronald Verhoeven

Migrantkris i NYC orsakar spricka i partiet Demokraterna

Publicerad

Det senaste året har flera av USA:s storstäder tagit emot hundratusentals migranter och allt fler amerikaner anser att det pågår en kris. SVT:s utsända har besökt New York, där frågan orsakat en djup spricka inom det demokratiska partiet.

– Det här problemet tar kål på New York. Vi tar emot 10.000 migranter i månaden och alla områden i staden påverkas, säger stadens demokratiske borgmästare Eric Adams, som tidigare jobbade som polis.

Många av migranterna har bussats till New York City av republikanska guvernörer i delstaterna som gränsar mot Mexiko. Nu är de inte längre välkomna och skickas vidare till förstäder som Staten Island, där invånarna protesterar.

Och i New York är politikerna besvikna på partivännen i Vita huset – Joe Biden:

– Reaktionen från federalt håll har varit svag och tondöv, säger lokalpolitikern Alexa Aviléz.

Se reportaget om hur migrantkrisen splittar Demokraterna i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.