Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Migrantkris på Kanarieöarna – 20 000 har anlänt hittills i år Foto: Filip Huygens, SVT

Turistparadiset nya målet för migranter – oroar öborna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet migranter som som tar sig till Kanarieöarna har tiodubblats i år. Istället för turister har den spanska ögruppen tagit emot över 20 000 människor på flykt från fattigdom i Afrika. 500 beräknas ha dött under färden över Atlanten, rapporterar SVT:s utsända från Gran Canaria.

En anonym migrant berättar att han betalat 350 Euro, närmare 4000 kronor och allt familjen ägde, för båtfärden från Senegal. En resa som tog 15 dagar.

– Vi var 129 personer ombord på båten. Det enda jag vill är att arbeta, berättar mannen för SVT:s utsända.

Han är en av uppskattingsvis 20 000 afrikanska migranter som tagit sig till öarna hittills i år. Det är tio gånger så många som förra året. Den kanariska befolkningen talar om en migrantkris och känner sig svikna av EU:

– EU behandlar öarna i sitt territorium som offshore-fängelser. De platser som flyktingarna tar sig till blir baser för förvaring och utvisning, säger José Maria Santana på den spanska flyktingkommissionen.

Saknar asylskäl

När bevakningen på Medelhavet skärpts har Kanarieöarna blivit det nya målet för migrantströmmen från Afrika. De flesta som anländer saknar asylskäl utan har i stället som mål att ta sig till Europas fastland för att jobba svart. Och för de som har ett pass verkar det hyfsat enkelt.

– Om tre dagar är jag i Spanien. Jag har köpt en flygbiljett för 80 Euro. Jag kom hit för att skaffa jobb, eftersom jag är den yngre sonen, berättar en man som kallar sig Barcany.

På grund av coronakrisen lyser turisterna med sin frånvaro. Inkomsterna har försvunnit och många hotell står tomma, utom de som används för att härbärgera migranter. Svenska Annelie Weije har bott på ön Gran Canaria i fyrtio år och har aldrig sett något liknande.

– Det går inte att Gran Canaria ska ta hand om alla som kommer, vi måste få hjälp från spanska regeringen och EU. Vi lever ju på turism och det är många som inte tycker att det är så trevligt när det kommer in så mycket flyktingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer