Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pepparspray, varningsskott och murar. Så ser det ut på gränsen mot Belarus – plats för plats. Se bilderna i klippet. Foto: Reuters

Migrantkrisen vid gränsen mellan Polen och Belarus – ett storpolitiskt spel

Publicerad

De kan varken ta sig in i Polen eller tillbaka in i Belarus. Oroligheterna fortsätter att skruvas upp och situationen är akut inte minst för de tusentals migranter som är fast vid EU:s yttre gräns, mellan Belarus och Polen.

Bakgrunden till migrantkrisen i östra Polen är det som EU kallar en ”hybridattack”. EU, Nato och USA har anklagat Belarus för att samordna den stora strömmen av migranter i ett försök att sätta press på europeiska unionen. Den polska premiärministern Mateusz Morawiecki kallar flyktingkrisen för statsterrorism och att migrantvågen vid gränsen mellan Polen och Belarus är ett hot mot hela EU:s säkerhet.

Belarus försvarsdepartement har tillbakavisat anklagelserna. I en intervju publicerad av den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta, hävdar Lukasjenko att västvärlden har sig själv att skylla för att ha skapat flyktingströmmarna.

Hjälpen når inte fram
Exakt hur många migranter och flyktingar som de senaste månaderna kommit in i EU via Belarus är omöjligt att säga men enligt de polska gränsvakter har det gjorts mer än 30 000 olagliga försök att ta sig över gränsen sedan augusti.

Samtidigt råder det undantagstillstånd längs med gränsen och journalister och hjälporganisationer har hindrats från att resa till området genom en avspärrningszon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer