Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: EPA/FILIPPO ATTILI/SVT

Antalet migranter nära nivåerna under flyktingkrisen – EU-toppar besöker Lampedusa

Uppdaterad
Publicerad

Antalet migranter som söker asyl i Europa har i år varit de högsta sedan flyktingkrisen 2015.

Just nu riktas blickarna mot den italienska ön Lampedusa, dit tusentals personer kommit under den senaste veckan. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte ön under söndagen och lovade tio åtgärder för att hantera situationen.

Asylansökningarna till EU ökade med 28 procent under de första sex månaderna i år, jämfört med samma period förra året, enligt EU:s flyktingorgan EUAA.

Centrum för den nya flyktingkrisen har nu blivit den lilla italienska ön Lampedusa där situationen beskrivs som ”kritisk” och av ”högsta prioritet”, av FN-organet UNHCR.

7 000 personer på två dagar

Bara i torsdag och fredags ska över 7 000 personer kommit till Lampedusa och många är illa medtagna efter att ha korsat medelhavet i osäkra båtar.

På en av båtarna som kom till ön under lördagen hittade kustbevakningen ett nyfött spädbarn som avlidit. Tidigare i veckan hittades en fem månader gammal bebis som drunknat efter att en båt på väg till ön kapsejsat, rapporterar Reuters.

Protester bland invånarna

Samtidigt har situationen väckt ilska bland vissa invånare på Lampedusa som under helgen protesterat mot migrantströmmarna.

– Lampedusa säger stopp. Vi vill inte ha tältläger. Vårt budskap till Europa och den italienska regeringen är att vi har tröttnat, säger en av demonstranterna till Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”EU har hittills inte gjort någonting för Lampedusa. De kommer bara hit och visar upp sig.” Hör invånarna på ön Lampedusa om situationen. Foto: ITRAI

von der Leyen lovar tiopunktprogram

Missnöjet på Lampedusa har även upprepats av den italienska premiärministern Giorgia Meloni. Under dagens besök på Lampedusa tillsammans med EU-kommisionens ordförande Ursula von der Leyen betonade Meloni att stoppa den illegalia migrationen via smugglare inte bara är Italiens ansvar, utan hela Europas.

Under pressträffen lovade von der Leyen ett tiopunktsprogram med stöd från EU för att möta utmaningarna.

Punkterna handlade bland annat om att EU ska tillsätta ytterligare resurser för att omfördela flyktingar till andra delar av Europa, och till att transportera personer som nekats asyl tillbaka till sina hemländer. Mer resurser ska även ges till övervakning av haven, och till EU:s flyktingorgan så att de ska kunna hantera asylansökningarna snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.