Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bilägaren Monica Moretti: ”Det finns zoner bilar inte får köra i. Det är en slags diskriminering”. Foto: SVT/Domenico Mariotti

Milano lika luftförorenat som New Dehli – ”Miljöbonus inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fler än elva miljoner bilar i Italien är över 20 år gamla och det försämrar luftkvalitén avsevärt i flera delar av landet. I februari var luften i Milano på samma nivåer som i världens mest förorenade städer Dhaka och New Dehli.

I allt fler italienska stadskärnor förbjuds nu trafik för allt utom elbilar. Det finns även zoner där vissa bilar, beroende på tillverkningsår, inte för köra.

I spåren av den alarmerande mängden luftföroreningar och smog införde den italienska regeringen en klimatbonus tidigare i år. Invånare med låg inkomst som väljer att skrota sin gamla bil och köpa en elbil kan få upp till motsvarande 158 000 kronor i bidrag.

– De pratar mycket om miljöbonusar, men jag måste ändå ta ett lån, säger den ensamstående mamman Monica Moretti vars bil är 21 år gammal.

Se mer om Italiens föroreningsproblem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.