Militären bekämpar spanska storbranden

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Andalusien har tagit militären till hjälp för att få kontroll över den stora skogsbranden i Sierra Bermeja-bergen i Spanien. Anledningen är att två bränder förenats till en ”ovanligt kraftig” brandfront, enligt skogsbrandmyndigheten Infoca.

Ytterligare styrkor från den militära katastrofenheten UME är beredda att rycka in, rapporterar Diario Sur.

Invånare i sex kommuner har evakuerats. Byarna Jubrique och Genalguacil, som tillsammans har omkring 900 invånare, evakuerades under söndagen i förebyggande syfte då de hotas av ett moln av rök och aska.

Branden hade under söndagskvällen härjat ett område på 7 400 hektar, och hade en omkrets på 85 kilometer. Myndigheterna fokuserar nu på att rädda bebyggelse.

Tiotals skyddade djurarter, några av dem unika för området, kan påverkas av elden.

Flera tusen har evakuerats

Branden har eldats på av starka vindar och höga sensommartemperaturer. Närmare 3 000 människor har evakuerats sedan branden bröt ut. Ett 1 000-tal av dem beräknades kunna återvända till sina hem under söndagskvällen.

En brandbekämpare har omkommit i släckningsarbetet.

Branden bröt ut i onsdags i det bergiga Sierra Bermeja, som ligger ovanför den populära turistorten Estepona.

Branden tros vara anlagd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.