Foto: US Navy

Här passerar ryskt attackplan meter från amerikanskt marinfartyg

Uppdaterad
Publicerad

Ryska stridsflygplan anklagas för att ha flugit tätt intill den amerikanska marinens örlogsfartyg USS Donald Cook i Östersjön. Fartygets befälhavare ska ha uppfattat det som att planen simulerade attacker. Det är oklart om USA kommer att lämna in en formell protest.

Flygningarna ska ha skett vid ett flertal tillfällen i början av veckan när fartyget befann sig på internationellt vatten, drygt elva mil från den ryska enklaven Kaliningrad. Det uppger en högt uppsatt amerikansk militärkälla som inte har mandat att uttala sig officielllt om saken, skriver den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Orsakade svallvågor

På måndagen ska två ryska SU-24-plan ha gjort 20 nära överflygningar. Och dagen efter ska två ryska helikoptrar ha cirklat runt fartyget innan två plan gjorde ytterligare elva nära överflygningar. Vid ett tillfälle ska ett plan ha varit uppskattningsvis bara nio meter från fartyget. Fartygets befälhavare sägs ha uppfattat det som att planen simulerade attacker på tisdagen. 

– De var så nära att de orsakade svallvågor i vattnet, säger en högt uppsatt försvarskälla, som menar att agerandet var ”aggressivare än något vi har sett på ett tag”, till CBS News.

Svarade inte

Enligt källan såg de ryska SU-24-planen ut att vara obeväpnade, men de ska inte ha svarat på besättningens försök att etablera radiokontakt med piloterna.

Befälhavaren på örlogsfartyget USS Donald Cook sägs ha kallat de ryssarnas agerande för farligt och oprofessionellt. USA ska ha uppfattat händelsen som en kränkning av en överenskommelse som gjordes 1970 för att förhindra farliga incidenter till havs.

Det är oklart om USA kommer att lämna in en formell protest mot flygningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.