Vad hände egentligen med det försvunna Douglas C-54 Skymaster, som en dag för 70 år sedan plötsligt försvann över västra Kanada? Foto: Andrew Gregg/”Skymaster Down”

”Det största mysteriet i Kanadas historia”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 70 år sedan militärflygplanet Douglas C-54 Skymaster försvann över Yukonområdet i Kanada. Flygplanet hade 44 passagerare och försvinnandet ledde till en av de största sökinsatserna i historien, utan att ett enda spår av det försvunna planet hittades.

– Ofta finns det en naturlig förklaring, vilket den här olyckan inte har, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Andrew Gregg är regissör för den kommande dokumentärfilmen ”Skymaster Down”, som handlar om fallet som beskrivs som det största mysteriet i Kanadas historia.

USA och Kanada drog igång Nordamerikas största räddningsinsats någonsin, men den ogästvänliga miljön gjorde att fem andra plan kraschade och efter en månad avslutades insatsen.

– Nästan alla plan som försvinner gör det över havet, och då blir det ju svårt att hitta. Det är ovanligt att ett flygplan kan försvinna så totalt över land, så det är naturligtvis spännande att försöka få tag i det här planet, säger Jan Ohlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.