Enorma mängder från beståndet av snökrabban i Berings hav har försvunnit de senaste åren. Arkivbild. Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Miljarder delikatesskrabbor försvunna från havet

Uppdaterad
Publicerad

Fisket av snökrabba i Alaska, USA har ställts in för första gången någonsin efter att miljarder av kräftdjuren försvunnit från det kyliga vattnet i Berings hav de senaste åren, skriver CNN.

Alaskas Fiskeristyrelse och Norra Stilla havets Fiskeförvaltningsråd meddelade i förra veckan att populationen av snökrabba i Berings hav fallit under den lagstadgade tröskeln för att tillåta säsongsfisket.

De dramatiskt låga siffrorna visar att beståndet av snökrabban minskade från cirka åtta miljarder 2018 till en miljard 2021, enligt Benjamin Daly, forskare vid Alaskas institut för fisk och vilt.

– Snökrabba är den överlägset vanligaste av alla krabbarter från Berings hav som fångas kommersiellt, säger Daly till CNN och fortsätter:

– Så chocken och fasan över att många miljarder saknas i beståndet är värt att notera – och det inkluderar alla honor och krabb-bebisar.

Fisket av röd kungskrabba i Bristol Bay, Berings hav östligaste arm, kommer också att ställas in, för andra året i rad, meddelar fiskeråden.

Klimatförändringar en orsak

Tjänstemän nämner överfiske – att man tar ut fisk snabbare än vad den hinner föröka sig – till grund för att ställa in säsongerna. Men labbchefen Michael Litzow vid den vetenskapliga myndigheten NOAA betonar att överfiske inte orsakat beståndskollapsen.

– Så mycket står klart, sa han och förklarade att klimatförändringar orsakade av människor är en viktig faktor i krabbornas alarmerande försvinnande.

Snökrabbor är kallvattenarter och trivs därför i områden där vattentemperaturen är under 2 grader, säger Litzow. När haven värms upp och havsisen försvinner, blir havet runt Alaska ogästvänligt för arten.

Åtgärder för att öka krabb-beståndet

– Stängning av fisket och fortsatt forskning är de primära ansträngningarna för att återställa populationerna i nuläget, säger Ethan Nichols, biolog vid Alaskas institut för fisk och vilt, till CNN.

Det råder dock viss ”optimism för framtiden” eftersom ett fåtal små unga snökrabbor börjar dyka upp i systemet, enligt Mark Stichert, samordnare för bottenfisk- och skaldjursfiskeförvaltningen vid institutet. Men det kan dröja minst tre till fyra år innan de når mognad och bidrar till återväxten av beståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.