Motståndare till Ecopop-initiativet demonstrerar Foto: AFP/TT

Miljögrupp i Schweiz vill strypa invandringen

Uppdaterad
Publicerad

I dag röstar Schweiz på nytt om invandring. Den här gången är det ett förslag från det som kallas en miljöorganisation som man ska ta ställning till. Motståndare beskyller dem för ”ekologisk fascism” – ekofascism.

Ecopop kräver att befolkningstillväxten i Schweiz inte får vara mer än 0,2 procent av folkmängden.

Schweiz ska också avsätta cirka 1,2 miljarder kronor till familjeplanering i u-länder. Pengarna ska tas från u-hjälpen.

Detta betyder att inflyttningen till Schweiz i framtiden ska begränsas till 16.000 personer. De senaste åren har siffran varit runt 80.000.

Opinionsmätningar visar att förslaget trots detta kan få mellan 35 och 53 procent. En realistisk bedömning talar dock om kanske 40 procent. Men det har ofta förekommit överraskningar i schweiziska folkomröstningar.

Organisationen Ecopop har funnits sedan 1970. Men det är först de senaste månaderna som den blivit känd i hela Schweiz.

Färre människor bättre för miljön

Ecopops namn har bildats av franska écologie (ekologi) och population (befolkning). Ecopops budskap är i koncentrat: Ju färre människor som lever på jorden, desto bättre är det för miljön.

Detta har nu vidgats från den globala aspekten till att gälla just Schweiz befolkningstillväxt som till övervägande delen sker genom invandring.

Det finns en rädsla att Schweiz starka befolkningstillväxt ska förändra landets särart. Ecopop varnar för miljöproblem som överbefolkning i Schweiz. Ecopop varnar för att Schweiz större städer kommer att växa till oöverskådliga monster.

Förslaget går längre

Redan i våras röstade Schweiz om en inskränkning av invandringen. Det var ett initiativ som lades fram av den högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP).

Men Ecopops förslag som schweizarna nu ska ta ställning till går längre än SVP-förslaget.

Föreningens syfte har från grundandet varit att diskutera den belastning på jordens resurser som en ständigt stigande befolkning utgör.

Det är alltså en organisation som i Schweiz har betraktats som en miljövårdsorganisation. Det sägs att dess största fruktan är att placeras bland högerextremistiska partier. Men sådana kretsar stödjer nu förslaget.

Det gjorde en ledande kristdemokrat och han fick sedan be om ursäkt. Ecopop har dock inte stöd av de etablerade partierna eller av det övriga etablissemanget – inte ens av SVP.

”Farlig sammansmältning”

Men det finns motståndare till Ecopop som varnar för att detta är en farlig sammansmältning av högerextremistisk rasism och ekologiska tankar.

Om förslaget går igenom skulle det radikalt förändra Schweiz. Det finns kritiska röster som talar om att det i framtiden skulle bli viktigare att plantera nya träd än att skaffa barn till världen.

I Ecopops resonemang finns tankar som att det är egoistiskt att beröva fattiga länder deras mest välutbildade befolkning.

De rika länderna måste vara beredda på att dessa förslag innebär ekonomiska nackdelar för dem – men att det skulle uppvägas av bättre livskvalitet, enligt Ecopop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer