Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Alison reagerar när hon får reda på var journalisterna hittade hennes insamlade plast. Foto: SVT/Återvinningsbluffen

Miljökämpens chock: Här hittas hennes ”återvunna” plast redo att brännas

Uppdaterad
Publicerad

I Dokument utifrån: Återvinningsbluffen går journalister under täckmantel för att infiltrera den växande svarta marknaden för plastavfall. Alison Harding jobbar ideellt i England för att samla plast för återvinning. Men dokumentärteamet hittar hennes plastförpackningar redo att brännas på en cementfabrik.

I det lilla engelska samhället Shaftesbury bor Alison Harding. På frivillig basis sköter hon en insamlingsplats och skickar sedan ortens plastavfall för återvinning. 

– Jag gör det här helt gratis på min egen tid, för det kommer att hjälpa oss alla i framtiden, säger Alison i Dokument utifrån: Återvinningsbluffen.  

– De kommer att smälta det hela, strimla det i små bitar och sedan göra det till nya produkter så som ett tvålfat eller en vattenkanna, säger hon. 

Men med hjälp av falska identiteter och en dold kamera kan dokumentärteamet avslöja att Alisons insamlade plastförpackningar inte alls hamnat på en återvinningscentral i Storbritannien – utan på en cementfabrik i Bulgarien redo att förbrännas. 

Ansvariga företaget: En engångsföreteelse 

Det återvinningsföretag som ansvarar för Alisons insamlade plastförpackningar menar att ett mänskligt misstag hos en underleverantör orsakat att plasten hamnat i Bulgarien. Enligt företaget ska materialet fraktas tillbaka till Storbritannien där det kommer att återvinnas enligt den ursprungliga planen. 

Se mer om återvinningsindustrins svarta marknad i Dokument utifrån: Återvinningsbluffen, den 7 november klockan 22:00 på SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.