Foto: SVT

Miljön – en viktig fråga för finska väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Vallokalerna har öppnat i Finland. Socialdemokraterna (SDP) ledde i den sista opinionsundersökningen samtidigt som Sannfinländarna ser ut att gå starkt framåt.

– Knäckfrågan är om Samlingspartiet kan tänka sig att regera med dem, säger statsvetaren Göran Djupsund.

Efter en molnig morgon kikar solen snart fram i Finland – åtminstone enligt väderrapporten.

Kanske kan det fina vädret locka fler till valurnorna, där 200 riksdagskandidater i dag ska trygga sin plats inför nästa mandatperiod. Finland har länge sett ett lägre valdeltagande än Sverige. Bara drygt 70 procent röstade i riksdagsvalet 2015, mot Sveriges drygt 87 procent i valet 2018.

Misslyckad vårdreform

Inget parti ser ut att få 20 procent av väljarnas stöd, vilket är ovanligt i Finland. Socialdemokraterna, som suttit i opposition sedan förra valet, kommer närmast i den senaste mätningen från Yle med 19 procent.

I Finland slutar regeringsförhandlingarna ofta i en bred koalition mellan flera olika partier. Men inför årets val framträder en tydligare uppdelning mellan vänster och höger än tidigare.

”Klimatet viktiga frågor”

Bland några av väljarna i röstningsdistrikt 5C verkar miljön vara den viktigaste frågan.

– Ekonomin och klimatet är viktiga frågor, säger Elli Heino.

– Vi behöver ett nytt system och bygga upp respekten till Moder jord, säger Matti Bohm.

– Det viktigaste är att folk röstar och jag hoppas att de unga röstar, säger Sonja Lauren.

I de senaste partimätningarna är det Sannfinländarna som ökat mest. I december hade de finländska populisterna ett understöd på drygt 8 procent men enligt de senaste undersökningarna så har deras understöd fördubblats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.