Flygbolaget SA Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Miljonböter för SAS i Norge – tvingas betala tillbaka till kunderna

Publicerad

Norska Luftfartsverket har nu gjort slag i saken om hot om böter mot SAS för de pengar som resenärer inte fått tillbaka för inställda flygresor. Flygbolaget tvingas nu betala en miljon norska kronor i böter och även i Sverige finns risk att flygbolaget får böta.

Norska Luftfartsverket har nu gjort slag i saken om hot om böter mot SAS för de pengar som resenärer inte fått tillbaka för inställda flygresor. Flygbolaget tvingas nu betala en miljon norska kronor i böter. I januari ska myndigheten återigen utvärdera om SAS gjort nog med insatser för att betala tillbaka pengarna till kunderna. 

– Vi vet att flygbolagen är i en krävande situation, både ekonomiskt och på annat sätt, men vi är också måna om att kunderna ska få tillbaka sina pengar i enlighet med rättsliga krav, säger luftfartschefen Lars Kobberstad i ett pressmeddelande under torsdagen. 

Risk för miljonböter i Sverige

Även i Sverige riskerar SAS miljonböter. Det finns två förelägganden från Konsumentombudsmannen som innebär att SAS efter uppmaning från domstol kan tvingas betala en miljon i böter i månaden om man inte kommit i kapp med återbetalningarna vid årsskiftet, vilket Ekot tidigare rapporterat om.

Det finns dock ännu inget klart besked att ge i den frågan uppger Gunnar Wikström, jurist som leder processen.  

– Jag har noterat vad som hänt i Norge och under januari kommer vi titta vidare på det här. Men just nu kan jag inte ge något besked, säger Gunnar Wikström till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.