Pfizer-klippet har setts av miljoner – här är historien bakom

Publicerad

Albert Bourla, vd för läkemedelsföretaget Pfizer, sitter uppe på scenen på World Economic Forum och pratar om piller och mikrochip. Det 26 sekunder långa klippet har nu setts många miljoner gånger, retat upp vissa – och kallats ”ondskefullt” av amerikanske senatorn och tidigare presidentaspiranten Ted Cruz.

Ämnet ”mikrochip i läkemedel” har skapat oro, vrede, gett upphov till diskussion om medicinsk etik – och varit ett återkommande tema i en rad konspirationsteorier som fick särskilt stor spridning i sociala medier i samband med coronapandemin.

World Economic Forum i Davos, Schweiz, som också förekommer frekvent i konspirationsteorier, inleddes i söndags, inte långt efter att klippet med Pfizers vd börjat bli viralt i sociala medier.

Niclas Roxhed är docent i mikro-och nanoteknik vid Kungliga Tekniska högskolan. Han har sett klippet, och har förståelse för att vissa kan känna oro inför tanken på chip i läkemedel.

– Absolut. Det kokar ner till att saker vi kan se och hantera, det kan vi också relatera till. Något vi inte kan se med blotta ögat är det svårt att veta något om.

Används denna typ av chip i läkemedel i Sverige? Och vad säger egentligen Pfizers vd i klippet? Se vår genomgång i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.