Skallerormar lockas fram av hettan. Foto: TT

Extrem hetta i Phoenix ställer in flyg och lockar fram skallerormar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har temperaturen stigit till 50 grader i den amerikanska staden Phoenix i delstaten Arizona. Det är så varmt att flygplan inte kan lyfta och den nationella vädercentralen målar värmekartan i magenta – en färg som illustrerar dödlig hetta.

Phoenix är vanligtvis en av USA:s varmaste tätbefolkade städer, och medeltemperaturen under sommarmånaderna juni-augusti brukar ligga på 40-41 grader. Det är inte konstigt att köra bil med grytlapps-vantar på sommaren, skriver The Washington Post.  

Nu rapporterar dock flera amerikanska medier att en värmebölja med upp till 50 grader (122 grader fahrenheit) plågar staden och sydvästra USA, och inte ens de vana ökeninvånarna påstår att värmen är uthärdlig.

”Som att gå in i en bastu”

SVT Nyheters medarbetare Frida Johansson landade i Pheonix kl 18 på onsdagen lokal tid.

– Det var som att gå in i en bastu. Jag har fått rådet att ”gå inte ut”. Jag har inte varit ute sedan dess, säger Frida Johansson.

I måndags slogs ett nytt värmerekord i Phoenix jämfört med förra året – 47,8 grader (118 grader fahrenheit).

– Det ser ut att hålla i sig de närmaste dagarna, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Väderstationen NWS i Phoenix twittrade värmerekordet i måndags. 118 grader fahrenheit motsvarar 47,8 grader celsius. Foto: Skärmdump

Över 50 inställda flyg

Värmeböljan, som uppskattas hålla i sig hela veckan, får nu många att oroa sig för konsekvenser som värmerelaterade sjukdomar och fler inställda flyg.  

Under måndagen och tisdagen ställde flygbolaget American airlines in 50 flyg som skulle avgå från eller anlända till Phoenixs flygplats Sky Harbor, berättar American airlines presstalesperson Ross Feinstien för The Washington Post.

I tisdags, 20 juni, var temperaturen uppe i 50 grader. Foto: Ralph Fresco/TT

LÄS MER: Så blir vädret på midsommar där du bor

Regionalflyg med bolaget American eagle har drabbats hårdast, då planen (Bombardier CRJ) inte fungerar när temperaturen överstiger just 47,8 grader (118 grader farhenheit).  

Airbus- och Boeingplan klarar en maxtemperatur på 52,7 respektive 52,2 grader, enligt Ross Feinstien. 

Högsta värmerekordet på mer än 20 år 

Så varmt som det är nu har det enligt historien bara varit tre gånger tidigare: två gånger 1990 och en gång 1995, uppger Phoenix nationella vädercentral. 

– Vanligtvis är det varmt men det är inte outhärdligt. Man blir acklimatiserad till omgivningen och vänjer sig vid hettan. Men när det är så här mycket varmare än normaltemperaturen är det, till och med för oss som bor här, farligt att göra saker och vistas utomhus, säger meteorologen Chris Kuhlman till The Washington Post. 

Flera meteorolograpporter visar värmeskalan i magenta, en neonaktig lilarosa färg som markerar extrem hetta. Foto: Skärmdump

Asfalten kan ge brännsår 

Förutom flygplan som inte kan lyfta listar Radiokanalen NPR några av hettans konsekvenser och varnar bland annat för risken att bränna sig – på marken. Asfalten kan nämligen upphettas till 60-70 grader.  

– Det är varmt nog att orsaka omedelbara brännsår om du ramlar och nuddar marken, säger meteorologen Paul Inigues till NPR.

En djuraffär i en Phoenixförort delade i veckan ut gratis stövlar till husdjur för att de inte ska bränna sina tassar, enligt radiokanalen.

En djuraffär i en Phoenixförort delade i veckan ut gratis stövlar till husdjur för att de inte ska bränna sina tassar. Foto: TT
Eric Maurice Clark står mitt i gatan och säljer kalla drycker till bilförare i Phoenix. Foto: Ralph Fresco/TT

Skallerormar gillar värmen

En annan fara som dyker upp i samband med värmen är skallerormar. I San Diego, södra Kalifornien, har djurskyddsmyndigheten fått minst 30 samtal om skallerormar på knappt en vecka sedan temperaturen steg. 

Dödlig hetta 

Förra året inträffade 130 värme-relaterade dödsfall i Maricopa county, som innefattar Phoenix, enligt U.S. News. Ännu har inte amerikanska medier rapporterat om några dödsfall i samband med värmen, men flera akutmottagningar har förberett för att patienterna kan bli många under värmeböljan.

Barn, äldre än 65 och redan sjuka personer är särskilt utsatta för att drabbas av allvarliga sjukdomstillstånd som uttorkning, värmeslag och utmattning. 

– Det är ju bara början på sommaren så det är oroande, säger Tora Tomasdottir.

Hög brandrisk

I delstaten Kalifornien, Arizonas västra grannstat, har en skogsbrand i San Bernardino-bergen härjat och i tisdags evakuerades området och två brandmän skadades i släckningsarbetet.

– Det brinner ofta i Kalifornien, men med sådan här värme finns risken att flera bränder blossar upp. Branden i Portugal är ju en orsak av att det varit väldigt varmt, säger SVT:s meteorlog Tora Tomasdottir.

Många Phoenixbor försöker hålla sig inne, men värmeböljan tär på de som arbetar utomhus. Foto: Ralph Fresco/TT

LÄS MER: Många döda i våldsamma skogsbränder i Portugal

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.