Annika Jacobsson, chef Greenpeace Sverige, och Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Foto: TT

Miljöorganisationer: Klimatmålen inte nog

Uppdaterad
Publicerad

EU-ledarna enades sent i går kväll om nya klimat- och energimål för unionen. Men i dag ratas de av miljöorganisationer och kallas ”för svaga”.

Naturskyddsföreingen är glada över att en uppgörelse faktiskt nåtts, och att den landade i tre mål och inte ett, som tidigare diskuterats. Men samtidigt menar de att målen är för svaga.

– Utifrån förutsättningarna är det ändå tur att de inte brakade ihop fullständigt de här förhandlingarna. Sedan är målbilden alldeles för svag, man ska ju komma ned till nära noll vad gäller utsläpp år 2050 och det här är alldeles för långsam takt, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, till SVT Nyheter.

Organisationen anser också att det är bekymmersamt att Polen får gratis utsläppsrätter, eftersom det inte blir en morot för dem att agera mer miljövänligt, utan som en gratisbiljett att fortsätta släppa ut.

”Räcker inte på långa vägar”

Även Greenpeace riktar skarp kritik mot den nya överrenskommelsen. Organisationen säger att kampen mot klimatförändringar är i behov av radikal chockbehandling, men att EU i bästa fall erbjuder lite luktsalt.

De nya klimat- och energimålen är alldeles för lågt satta, säger organisationens Sverigechef till SVT.

– Det här räcker inte på långa vägar. Utsläppen skulle de behöva minskas med minst 55 procent – till en början. Det här lägger också ribban för det bud som EU tar med sig till klimatkonferensen i Paris, säger Annika Jacobsson, chef Greenpeace Sverige.

Greenpeace är också kritiska till att länder med lägre BNP, även där nämns Polen, ska kunna få ekonomiskt stöd för att modernisera sin energisektor. Tidigare har den typen av stöd gått till att stödja kolkraftverk.

Fakta/EU:s överenskommelse

  • Utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent till 2030
  • Andelen förnybar energi ska uppgå till 27 procent
  • Energieffektiviseringen ska vara 27 procent
  • Klimatmålen är EU:s förhandlingslinje inför nästa års klimatkonferens i Paris, då förhoppningen är att få till ett globalt avtal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.