Invånarna i Flint, Michigan, protesterar mot hur guvenör Rick Snyders har hanterat skandalen om det förgiftade vattnet. Foto: TT

Miljöskandalen i Flint gick inte att tysta ned

Publicerad

Den gamla industristadens vatten har länge varit brunt och illaluktande. Men efter många år får nu befolkningen i Flint rätt, vattnet är förgiftat av de industrier som en gång var stadens hjärta.

Om staden Flint i Michigan hade varit en rik förort var som helst i Amerika hade aldrig dricksvattnet varit bly-förgiftat som myndigheterna tillåtit vattnet i Flint att bli. Det erkänner nu stadens borgmästare efter många månader av klagomål från stadens invånare.

Vattnet i kranarna har varit brunt och illaluktande. Senare har blodtester på flera invånare visat sig innehålla bly. Redan små mängder bly kan orsaka bestående skador och motverka barns utveckling.

Guvernör nochalerar

Michigans guvernör, Rick Snyder, och hans stab har dock konsekvent nonchalerat klagomålen och kallat proteströsterna för en ”anti-allt grupp”. Men efter att 274 sidor med e-brev till guvernören släppts har ansvariga inte kunnat blunda för miljöskandalen som till och med gjort människor sjuka. President Obama har också kommenterat skandalen:  – Det här borde inte kunna hända någonstans, sa presidenten igår.

Prover visade gift i vattnent

Men det kunde det. Myndigheterna i fattiga Flint tyckte nämligen att vattnet från storstaden Detroit var för dyrt och beslöt att spara på vattenkostnaderna. I stället valde man att ta vatten från Flint-floden.

Det dröjde inte länge förrän invånare visade upp muggar med brunt, illaluktande vatten och ovanliga hälsoproblem uppstod. Klagomålen bemöttes dock hela tiden med försäkringar om att upprepade tester visade att vattnet var tryggt att dricka.

Visserligen rekommenderade myndigheterna senare att koka vattnet men menade att de klagomål invånarna hade berodde på gamla ledningar, kall väderlek och till och med stadens sjunkande befolkning. Protestgrupperna anklagades dessutom för att göra politik av hela saken. Guvernören Snyder är republikan och valrörelsen gjorde frågan känslig.

Ursäkt

Nu har guvernören bett om ursäkt för hela affären, han och inblandade myndighetspersoner har gjort en helomvändning. Pengar är avsatta och man har lovat att åtgärda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer