Risken för repressalier är så stor att ”Nokhcho” vill vara anonym. Hör honom berätta om hur det är att vara gay i Tjetjenien. Foto: AFP

”Min familj skulle döda mig om de visste”

Homosexuella förföljs och riskerar att råka mycket illa ut i Tjetjenien. Vissa har därför flytt regionen. – Jag har gripits och det har också flera av mina vänner, säger ”Nokhcho” som gömmer sig i ett hemligt boende utanför Moskva.

I den ryska delrepubliken Tjetjenien lever HBTQ-personer ett utsatt liv. Homosexuella kan inte leva öppet och det rapporteras om våld mot personer som uppfattas som homosexuella.

Myndigheterna anklagas för att förfölja homosexuella män och socialt är det generellt inte accepterat att vara gay.

Många frihetsberövade

Den ryska tidningen Novaja Gazeta avslöjade nyligen att över 100 män frihetsberövats av tjetjenska myndigheter för att de sägs vara homosexuella.

LÄS MER: EU kräver att Ryssland agerar mot Tjetjenien

Våld och tortyr mot de gripna ska ha förekommit. Tidningen rapporterade även att minst tre personer dödades. Myndigheter ska även ha uppmuntrat männens familjer att döda dem för hederns skull, enligt nyhetsbyrån AFP. Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har tidigare sagt att han accepterar hedersmord.

Karymov avfärdar kritiken

Behandlingen av HBTQ-personer i Tjetjenien väcker internationell kritik. Människorättsorganisationen Amnesty menar att det bedrivs en kampanj mot homosexuella.

Men trots att flera människorättsgrupper rapporterat om våldet mot homosexuella, så avfärdar den tjetjenska ledaren Kadyrov kritiken.

– Vissa personer skriver att i vår republik, jag är till och med obekväm att tala om det, frihetsberövas och dödas (homosexuella, red:s anm.) människor. De namngav även en person som påstods ha dödats, men han är vid liv och vid god hälsa hemma hos sig, sa Ramzan Kadyrov i ett möte med Vladimir Putin onsdag förra veckan.

Om Putin ringer så kommer Kadyrov sluta

Aktivister och människorättsgrupper försöker sätta press på Ryssland att agera. Förhoppningen är att Kadyrov skulle följa en rysk order om att stoppa förföljelsen.

– Om Rysslands president Vladimir Putin lyfter luren och ringer Grozny (Tjetjeniens huvudstad red:s anm.) och säger åt Kadyrov att sluta, så kommer Kadyrov sluta, säger Tania Lokshina, Human Rights Watch:s talesperson för Ryssland.

Homosexualitet i Tjetjenien

Visa
  • Tjetjenien är en sjävstyrande delrepublik i Ryssland som leds av den auktoritära presidenten Ramzan Kadyrov.
  • Homosexualitet är tabubelagt i det konservativa samhället där majoriteten av befolkningen är muslimer.
  • Av rädsla för repressalier döljer många homosexuella sin läggning både för samhället och för sina familjemedlemmar.
  • Människorättsorganisationer har anklagat Ryssland för att blunda för attacker mot homosexuella.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer