Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser konturerna av ett historiskt klimatavtal.” Hör SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström om utkastet till ett nytt avtal. Foto: SVT

Klimatministern om Opecs krav: ”Jag blev förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Ett läckt brev från oljekartellen OPEC har väckt ilska på klimatmötet COP28.

– Jag blev förbannad när jag läste brevet. Det är otroligt fräckt av Opec att gå fram med dessa orimliga krav, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till SVT.

En överraskning kom på klimatmötet under fredagen. Ett utkast till ett slutavtal som igår lanserades på COP28 antyder att alla länder kan vara på väg att komma överens om att fasa ut fossila bränslen.

Världen kan därmed vara på väg att få ett klimatavtal som hörsammar klimatkrisen.

COP28

”Fördömer kraftigt”

Den här utvecklingen har väckt oro i oljeindustrin. I ett brev som bland annat setts av nyhetsbyrån Reuters så uppmanar oljekartellen OPEC delegaterna från oljenationer att inte gå med på några avtal som innebär att olja ska fasas ner eller fasas ut.

Istället vill de ha fokus på utsläppen från fossila bränslen som ska lösas med olika lagringstekniker. Annars så hotas välståndet för enskilda medborgare, skriver OPEC.

Detta har väckt ilska runt om i världen, bland annat hos klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

– Jag och många av mina ministerkollegor runt om i världen fördömer detta brev kraftigt. Vi kommer inte att låta aktörer som vill fortsätta släppa ut och smutsa ned klimatet få villkora våra förhandlingar och vårt arbete för att gå i mål med överenskommelsen om att helt och hållet fasa ut fossila bränslen, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

”Oljeindustrin är desperata”

När det andra utkastet på förslaget nådde förhandlarna fanns det bland annat skrivelser om att statliga subventioner till fossila bränslen ska upphöra – och att satsningarna på förnybar energi ska tredubblas på bordet.

Dessutom fanns det kritiserade begreppet ” fasas ned”, som underförstått inte har nåt bortre datum för när olja och kol ska sluta användas, inte längre med.

Att OPEC reagerar på detta menar Pourmokhtari är ett tecken på desperation.

– Oljeindustrin är med rätta desperata. De är en utdöende bransch, om de inte tar tag i sig själva och snabbt ställer om till investeringar i fossilfria energikällor såsom kärnkraft, vindkraft, sol och vätgas, säger Pourmokhtari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP28

Mer i ämnet