Minnet av DDR-diktaturen förbleknar

Uppdaterad
Publicerad

DDR tycks bli allt populärare ju längre avståndet från murens fall blir. I en undersökning säger 57 procent av tyskarna i öst att DDR:s positiva sidor övervägde. Dagens skolungdom i öst ser ofta numera den fruktade säkerhetspolisen Stasi som en ”normal” polis, inte som ett förtryckarinstrument.

Ofta beror det dock på vilket opinionsinstitut som citeras, när man ska försöka ta reda på vad tyskarna i öst tycker om murens fall och Tysklands enande. Ofta är resultaten motsägelsefulla.

63 procent anser till exempel att skillnaderna mellan öst och väst är större än likheterna. Och flera undersökningar visar att över 40 procent känner sig som ”andra klassens medborgare”.

Å andra sidan visar en annan undersökning att två tredjedelar av östtyskarna ser mest fördelar med enandet. En annan visar att östtyskarna känner sig underbetalda och är allmänt missnöjda med sin situation.

Annat skimmer

Att DDR börjar få ett annat skimmer än tidigare har delvis att göra med att det nya Vänsterpartiet (Die Linke), som fick 11,9 proc i senaste parlamentsvalet, har sina rötter i DDR:s gamla statsparti SED, och att framgångarna stärker självförtroendet hos det gamla gardet som vill skriva om historien.

En del forskare menar också att skolorna försummar att undervisa i hur diktaturen DDR fungerade.

Ett minne från DDR-tiden är att 17 000 gamla Stasi-medarbetare fortfarande är kvar i olika former av offentlig tjänst. Flera hundra är fortfarande poliser.

Utlänningsfientligheten är större i öst än i väst. En tredjedel av östinvånarna instämde vid en enkät i en rad utlänningsfientliga paroller. Medan rasistiska tendenser minskar i väst, ökar de i öst. I östtyska delstatsparlament har högerextremistiska partiet haft en del framgångar. Ändå har idag nästan hälften i öst förtroende för den tyska regeringen.

Fattigdom i öst

Riskerna för att – trots jobb – hamna i fattigdom är dubbelt så stora i öst som i väst. I öst riskerar var tionde löntagare fattigdom. Arbetslösheten i öst är också dubbelt så stor. Och produktionseffektiviteten ligger långt efter väst. Östs siffra är bara drygt 70 procent av den i väst.

Och även om ekonomin skulle öka som den gjorde under de goda åren 2006-2008, skulle öst ändå bara komma upp i 75 procent av västs siffror år 2025.

Också befolkningsutvecklingen är bekymmersam. När DDR grundades 1949 var invånarantalet 18,4 miljoner, 1989 var det 16,4. Det är den starka flykten mot väst som påverkat siffrorna.

Och mellan 1989 och 2008 minskade befolkningen med ytterligare 12%, dvs ytterligare cirka 2 miljoner invånare. Det betyder faktiskt att proportionellt försvann fler till väst efter diktaturens fall.

Unga lämnar

De unga under 30 år försvinner, kvar blir de gamla. Detta är ett problem som ökar den närmaste tiden. Hundratusentals bor dessutom i öst men pendlar till jobb i väst.

Vetenskapliga ekonomiinstitut har varnat för att klyftorna mellan öst och väst de närmaste åren kommer att öka. Undersökningar visar också att ”enhetskanslern” Helmut Kohls tal om ”blommande landskap” i öst inte har infriats. Några ”öar” som Berlin, Dresden och Leipzig utvecklar sig bra, men krisen väntas slå hårdare mot mera glesbefolkade områden. Ett slag minskade öst-väst-skillnaderna men väntas nu öka igen.

Bo Inge Andersson, utrikeskommentator, Rapport/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.