Foto: Scanpix.

Minoriteter i majoritet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i USA:s historia så föds det fler barn i USA:s minoritetsgrupper än majoritetsgruppen.

I USA klassificeras befolkningen i olika etniska grupper. Vita, svarta, latinamerikanska, asiatiska och personer med blandad härkomst. I en artikel i Wall Street Journals nätupplaga slås det fast att det skett en historisk demografisk svängning i USA.

För första gången i USA:s historia föddes nämligen fler personer från de etniska minoriteterna än den vita majoriteten.

Svarta, latinamerikanska, asiatiska och personer med blandad härkomst utgjorde 50,4 procent av antalet nyfödda i USA mellan juli 2010 och juni 2011. En ökning med 13,4 procentenheter sedan 1990 då 37 procent av de födda i USA tillhörde någon av landets etniska minoriteter enligt BBC.

Latinamerikanska ökar mest
Bland de etniska minoriteterna har det traditionellt varit svarta som varit i majoritet. Enligt William H. Frey, som forskar i demografi vid Brookings institutet, är det fortfarande så bland personer över 50 år. Men i alla yngre ålderskategorier är det personer med latinamerikansk härkomst som är i majoritet bland minoritetsgrupperna.

-Vi är på väg från en befolkning bestående av framförallt vita och svarta mot en mycket mer varierad befolkning, säger han till Wall Street Journal.

”Viktig milstolpe”
Roderick Harrison var tidigare ansvarig för folkbokföring i USA och är nu sociolog vid Howard universitet. Han tycker att det är en anmärkningsvärd svängning.

-Det här är en viktig milstolpe. Den här generationen kommer vara mycket mer van med mångfald än tidigare generationer, säger han till AP.

Enligt sociologer som BBC talat med kan ett skäl till den här historiska svängningen vara en följd av de senaste årens ekonomiska kris. Det har lett till att stora grupper har flyttat från Latinamerika till USA.

USA tjänar på invandringen
Den ökade mångfalden i landet har skapat stor debatt i USA med frågor om invandring och positiv särbehandling i centrum. Men enligt Wall Street Journal så har ökningen bland landets minoritetsgrupper gett landet en fördel gentemot andra så kallade industriländer där arbetskraften minskar.

I länder som Japan och delar av Europa har befolkningsutvecklingen stagnerat eller till och med minskat med fler döda än födda. Men tack vare invandringen och den ökande mängden födda så är USA på rätt väg om man ska motverka en liknande utveckling. I USA har flera städer räddats av den invandring av framförallt personer med latinamerikanskt härkomst som kunnat bidra med arbetskraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer