Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Minröjarråttan Magawa blev åtta år. Foto: Reuters

Minröjarråttan Magawa är död

Uppdaterad
Publicerad

Den berömda minröjarråttan Magawa har dött vid åtta års ålder. Under sin bombsniffande karriär nosade han upp över 100 landminor och tilldelades en guldmedalj för sina livräddande insatser.

”Hans fantastiska luktsinne gjorde det möjligt för samhällen i Kambodja att leva, arbeta och leka utan rädsla” skriver välgörenhetsorganisationen Apopo.

Han kunde söka av ett område stort som en tennisplan på 20 minuter, något som kan ta en mänsklig minröjare upp till fyra dagar. Under sin fem år långa karriär nosade den gambianska jättepåsråttan Magawa upp över 100 landminor i Kambodja.

Varje år dör och skadas människor i Kambodja av sprängämnen som är kvar från inbördeskriget 1970, man tror att det finns upp till sex miljoner landminor kvar. Magawa var den mest framgånsrika råttan som utbildats av den belgiska välgörenhetsorganisationen Apopo. Råttorna tränas att upptäcka en kemisk förening som finns i sprängämnena.

Tilldelades guldmedalj

141 000 kvadratmeter mark – motsvararande 20 fotbollsplaner röjde Magawa under sin livstid. 2020 tilldelades han en förtjänstmedalj i guld från organisationen PDSA för sina livräddande insatser.

Magawa blev åtta år gammal. Välgörenhetsorganisationen Apopo skriver i ett uttalande att man är ”tacksam för det otroliga arbete han gjort” och att ”hans fantastiska luktsinne gjorde det möjligt för samhällen i Kambodja att leva, arbeta och leka utan rädsla”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer