Vädret har fått Italien att utfärda de högsta varningsnivåerna för värme, så kallade röda varningar, i sju städer. Foto: Gregorio Borgia/TT

Flera döda i sydeuropeiska extremhettan

Uppdaterad
Publicerad

Extremvärmen har svept in över delar av Sydeuropa och på termometrar i Italien, Frankrike och Spanien visar strecket över 40 grader. I Italien rapporteras minst två personer nu ha omkommit i värmen och landets myndigheter uppmanar folk att hålla sig inomhus under dygnets värsta soltimmar. Även i Spanien uppges två personer ha dött.

Båda offren för de extrema temperaturerna i Italien ska vara äldre män som hittats utomhus, skriver The Local och Il Globo.

Vädret har fått landet att utfärda de högsta varningsnivåerna för värme, så kallade röda varningar, i sju städer – Rom, Florens, Turin, Perugia, Rieti, Brescia och Bolzano. Totalt har varningar utfärdats i 16 städer i landet under fredagen, skriver AP.

Italienska myndigheter har uppmanat folk att hålla sig inne under dagens varmaste timmar samt att undvika tungt trafikerade områden för att förebygga ozonexponering.

Skogsbrand rasar i Spanien

Även i Spanien ska minst två personer ha dött i samband med värmeböljan. En av dem ska vara en 17-årig pojke, skriver TT. I landet härjar också den värsta skogsbranden på 20 år i Katalonien.

Värmen har också drabbat Frankrike. I de sydöstra delarna av landet har man utfärdat röda varningar och landets nationella väderinstitut, Meteo France, har flaggat för en ”exceptionell kulmen” under fredagen. Det är första gången Météo France aktiverat den högsta varningen sedan systemet med fyra nivåer infördes efter den extrema värmeböljan 2003, skriver AP.

Temperaturer på över 40 grader

I delar av Frankrike, Italien och Spanien väntas de högsta temperaturerna under fredagen ligga en bit över 40 grader. Under extremsommaren i Europa 2003 uppmättes också temperaturer på över 40 grader, men värmeböljan höll i sig betydligt längre än vad den nuvarande sydeuropeiska hettan väntas göra i nuläget.

Länderna var också sämre rustade för extremvärme och nya varningssystem och beredskapsplaner har införts sedan dess.

Tusentals personer dog 2003

Det exakta antalet döda i värmeböljan 2003 är svårt att beräkna och siffrorna varierar kraftigt, men omkring 15 000 dödsfall kopplades till värmen enbart i Frankrike, som drabbades värst. I Italien nämns siffror mellan 3 000 och 20 000 omkomna.

Särskilda riskgrupper i värmeböljor är äldre, små barn, gravida, personer med funktionsnedsättning och kroniskt sjuka, enligt Folkhälsomynidgheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.