Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag begav mig hit och försökte dra ut så många jag kunde”, säger Ganesh, boende i Baleshwar som hörde en hög smäll från när tågen kolliderade. Foto: Jayanta Shaw/AFP

Över 300 döda och många skadade efter tågolycka i Indien

Uppdaterad
Publicerad

275 personer har omkommit och hundratals skadats, efter att ett tåg spårade ur och kraschade in i ett godståg i delstaten Odisha i östra Indien. Tågolyckan beskrivs som en av de värsta i landets historia.

Händelsen tros ha orsakats av ett signalfel, rapporterar India Today.

Totalt tre tåg var inblandade i olyckan, som inträffade i staden Baleshwar efter 19-tiden, lokal tid.

Det började med att ett persontåg från Chennai spårade ur utanför Bahanaga Station efter att ha kolliderat med ett stillastående godståg. Ett andra mötande passagerartåg ska sedan ha kört in i det urspårade tågets vagnarna. Det uppger Amitabh Sharma, chef för Indiens statliga järnvägsbolag.

Hundratals döda och skadade

Över 200 ambulanser skickades till platsen. Nästan lika många läkare har strömmat till, enligt chefen för civilförvaltningen. Och scenerna från platsen skakar om.

– Jag väcktes av ljudet från tåget som spårade ur, säger ett vittne till nyhetsbyrån Reuters och berättar att han gick dit för att försöka hjälpa till.

En annan man, som befann sig på ett av tågen, berättar för The Guardian att han såg ”högar av kroppar”.

– Jag såg ansiktena på mer än 100 döda människor.

Under lördagsmorgonen är antalet som har bekräftats döda i kraschen 288 personer. Det uppger Sudhanshu Sarangi, chef för räddningstjänsten i Odisha för nyhetsbyrån AFP. Dessutom befaras många människor fortfarande sitta fast i de demolerade tågvagnarna.

En preliminär rapport gör gällande att ett signalfel kan ha orsakat olyckan, uppger India Today. Myndigheterna har redan gått ut med att ett omfattande utredningsarbete kommer att göras.

Inledningsvis rapporterades att över 300 personer omkommit. Den siffran reviderades senare ned av indiska myndigheter till totalt 275 omkomna.

Flera hundra tågolyckor varje år

Premiärminister Narendra Modi skriver på Twitter att han är ”omskakad” av händelsen.

”I denna sorgens stund går mina tankar till de sörjande familjerna”, skriver han.

Enligt Times of India ska han också ha kallat till ett möte för att se över omständigheterna kring järnvägsolyckan. Modi väntas också åka till platsen och besöka skadade på sjukhus.

Säkerheten på järnvägsspåren har förbättrats i Indien de senaste åren efter satsningar på infrastruktur och teknik. Men tågolyckor är fortfarande vanliga med flera hundra händelser varje år. Fredagens urspårning beskrivs som en av de värsta järnvägsolyckorna i landets historia.

I augusti 1995 dödades 358 människor när två tåg kolliderade nära New Delhi i den svåraste olyckan i landet hittills.

Fler än tolv miljoner människor reser med 14 000 tåg i Indien varje dag. Varje år sker flera hundra olyckor, de flesta tillskrivs den mänskliga faktorn och utsliten signalutrustning.

Fredagens olycka, där hittills minst 288 personer konstaterats omkomna och minst 900 har skadats, är en av de svåraste tågolyckorna som inträffat i Indien. Andra svåra tågolyckor som inträffat:

Oktober 2018: Ett tåg körde in i en folksamling sin tittade på fyrverkerier under en religiös festival utanför Amritsar i Punjap. 60 människor omkom och dussintals skadades.

November 2016: Minst 146 personer omkom när ett tåg spårade ur på väg mellan Indore och Patna. Fler än 200 personer skadades.

Juli 2011: Ett tåg spårade ur nära Fatehpur i Uttar Pradesh i norra Indien. 68 människor omkom och 239 skadades.

Maj 2010: Ett persontåg spårade ur i Västbengalen och blev påkört av ett godståg. 145 personer omkom i olyckan som enligt myndigheterna orsakades av ett sabotag utfört av Maoistrebeller.

Oktober 2005: 111 personer omkom när ett tåg spårade ur och åkte åkte ned i en översvämmad flod i Veligonda i Andhra Pradesh i södra Indien. Omkring 100 personer skadades.

September 2002: Ett expresståg mellan Calcutta och New Delhi spårade ur och hamnade i en flod nära Patna i Bihar.

Augusti 1999: Två tåg frontalkrockade i staden Gauhati. Fler än 285 människor dödades.

November 1998: 210 personer omkom när två tåg kolliderade i Khanna i norra Indien.

Augusti 1995: 358 människor omkom när två tåg krockade nära New Delhi. Ett av tågen hade stannat efter att ha kört på en ko.

Källa: AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.