Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man tar ett foto av en byggnad som kollapsade efter den jordbävning som skakade bland annat provinshuvudstaden Machala i Ecuador på lördagen. Foto: Jhonny Crespo/AP/TT

Minst 15 döda efter jordbävning i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig jordbävning skakade södra Ecuador och norra Peru på lördagseftermiddagen. Minst 15 personer uppges ha dött, men flera har fångats under spillrorna av kollapsade hus, rapporterar TT.

Jordbävningen med en magnitud på cirka 6,8 var centrerad strax utanför Stillahavskusten, cirka 8 mil söder om Guayaquil, Ecuadors näst största stad, enligt amerikanska USGS.

Minst 126 personer har skadats och minst 15 personer har omkommit i jordbävningen, som tvingat räddningstjänst att arbeta för att dra fram folk under rasmassorna, uppger TT med hänvisning till Ecuadorianska myndigheter.

Hitta och hjälpa drabbade

Ett av dödsoffren befann sig i ett fordon som krossades av delar från ett hus i samhället Cuenca, enligt landets räddningstjänst.

I kuststaten El Oro dog tre personer och flera fastnade under spillror. Även i samhället Machala har ett okänt antal människor fastnat under spillror efter att ett tvåvåningshus kollapsat.

Räddningstjänst arbetar med att hitta och hjälpa drabbade medan den nationella polisen bedömer skadorna. Arbetet försvåras av förstörda kablar som avbrutit telefon- och eltjänster.

Kändes även i Peru

Enligt en rapport från Ecuadors direktorat för övervakning av biverkningar verkar det inte finnas ett hot om tsunami.

Jordbävningen kändes även av i Peru, från landets norra gräns mot Ecuador till centrala Stillahavskusten. Inga dödsfall eller skadade har hittills rapporterats.

Ecuador är särskilt utsatt för jordbävningar. År 2016 dödade en jordbävning längre norrut på Stillahavskusten fler än 600 människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.