Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör boende i Santa Juana om bränderna som härjar i området Foto: TT/Reuters

Minst 13 döda i skogsbränder i Chile

Uppdaterad
Publicerad

Minst 13 personer har omkommit till följd av fler än 150 skogsbränder som rasar i Chile. Fortsättningen på den värmebölja som slår mot landet befarar försvåra släckningsarbetet.

Fyra av offren dog i två fordon i provinsen Biobío, cirka 560 kilometer söder om huvudstaden Santiago, enligt inrikesminister Carolina Tohá.

– I ett fall brändes de för att de träffades av elden, sade hon tidigare på fredagen.

14 000 hektar skog

Det andra fordonet var inblandat i en dödlig krasch, förmodligen då det försökte undkomma elden, enligt Tohá.

Även flera brandmän och räddningsarbetare har avlidit under arbetet med att bekämpa elden, som rasar i över 14 000 hektar skog. Bara 65 av 151 skogsbränder har bedömts vara under kontroll.

Natten mot lördagen uppger den nationella krismyndigheten att sammanlagt 13 personer dött i samband med bränderna.

Full statlig styrka ska sättas in

De flesta av skogsbränderna härjar i provinserna Biobío och angränsande Ñuble, där regeringen har deklarerat katastroftillstånd för bättre samordning med militären.

Den värmebölja som slagit till i landet väntas fortsätta med höga temperaturer och starka vindar som kan försvåra släckningsarbetet.

Det är oklart hur många hem som förstörts i bränderna.

– Statens fulla styrka kommer att sättas in för att, först och främst, bekämpa bränderna och hjälpa alla drabbade, säger Chiles president Gabriel Boric.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.