Räddningsarbetare och lokala invånare räddar en migrant under en räddningsaktion på ön Kythira, cirka 225 kilometer söder om Aten, tidigt på torsdagen. Foto: Ippolytos Prekas/AP/TT

Minst 21 döda i grekiskt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Två båtar med totalt 140 personer ombord har sjunkit i grekiska vatten. Kraftiga vindar försvårar sök- och räddningsarbetet, enligt den grekiska kustbevakningen. Hittills har landets kustbevakning hittat 21 kroppar i vattnet, 16 av dem unga afrikanska kvinnor. Över 20 personer saknas fortfarande.

I ena fallet rör det sig om en mindre båt med omkring 40 personer ombord som sjunkit utanför ön Lesbos. Tio personer har räddats, och tre personer har lyckats klättra upp på klippor i området. 13 personer saknas fortfarande.

– Kvinnorna som räddades befann sig i paniktillstånd, så vi försöker fortfarande reda ut vad som har hänt, säger kustbevakningens talesperson Nikos Kokkalas i statlig tv.

”Slå mot klipporna”

I det andra fallet gick en segelbåt med omkring 95 migranter ombord på grund och sjönk sent på onsdagen nära ön Kythira. Där har omkring 80 personer kunnat räddas, uppger AP. Merparten av passagerarna är från Iran, Irak och Afghanistan. Ett tiotal saknas.

– Vi kunde se båten slå mot klipporna och människor som klättrade upp på dem för att rädda sig själva. Det var en ofattbar syn. Alla boende här tog sig ned till hamnen för att försöka att hjälpa, säger Martha Stathaki, en boende på ön, till nyhetsbyrån.

Uppmaning till Turkiet

Ön Kythira ligger runt 40 mil väster om Turkiet, längs den rutt som smugglare ofta använder för att ta migranter direkt till Italien.

”Akut uppmaning till Turkiet att vidta omedelbara åtgärder för att förhindra alla olagliga avfärder under stränga väderförhållanden”, skriver Greklands migrationsminister Notis Mitarachi på Twitter.

Räddningsarbetet pågår fortsatt under natten mot torsdagen på båda olycksplatserna, enligt kustbevakningen försvåras det av svårt väder med kraftiga vindar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.