Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen i staden Derna. Foto: Jamal Alkomaty/AP

Över 5 000 befaras döda efter kraftigt oväder i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 5 000 människor tros ha dött och 10 000 saknas efter översvämningarna i Libyen, enligt lokala myndigheter. Staden Derna har drabbats värst.

– Folk säger på arabiska att det är som domedagen, säger Salah Alboulgasem från Islamic Relief till Al-Jazeera.

Ovädret, som fått namnet Daniel, drog in över Libyen under helgen. De kraftiga skyfallen har lett till stora översvämningar i landets östra delar.

Stora delar av Derna har förstörts av vattenmassorna och tusentals människor har tvingats fly från sina hem.

Enligt det lokala styret i östra Libyen har mer än 5 000 människor rapporterats döda, skriver AP.

Hichem Abu Chkiouat, luftfartsminister i regeringen som styr östra Libyen, berättar för Reuters att översvämningarna har haft katastrofala konsekvenser för Derna.

– Jag överdriver inte när jag säger att en fjärdedel av staden har försvunnit, säger han.

Mer än 10 000 personer saknas

Röda korset och Röda halvmånens sändebud i Libyen, Tamar Ramadan, uppgav under tisdagen att över 10 000 människor saknas.

Han sa också att dödssiffran förväntas öka under de kommande dagarna, när sökteam tar sig igenom spillrorna.

Fler än 7 000 människor är skadade och vårdas på fältsjukhus, säger Ossama Ali, talesperson för ambulans- och larmcentralen i östra Libyen till AP.

Svårigheter i hjälparbetet

Flera länder, bland annat Turkiet och Frankrike, har skickat hjälp till det drabbade området. Även FN har mobiliserat nödteam för att hjälpa till på plats.

Men området är svåråtkomligt, på grund av förstörd infrastruktur. Enligt FN:s migrationsorganisation i Libyen är bara två av sju vägar in till Derna någorlunda fungerande.

Staden hade redan från början en undermålig infrastruktur som inte kunde klara av ovädret. Två dammar som kollapsade hade inte fått underhåll sedan 2002, säger Dernas vice borgmästare till Al-Jazeera.

”Det kommer inte att gå att bo i staden på flera år”

SVT Nyheter har pratat med Kasim Mahjoub som jobbar för Röda halvmånen i Dernaregionen. Han tror att det kommer bli väldigt svårt att bygga upp staden igen efter översvämningarna.

– Jag tror tyvärr inte det kommer gå att bo i staden igen på flera år. Stadskärnan är borta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.