Minst 18 barn vårdas efter dödlig skolattack

Uppdaterad
Publicerad

En beväpnad ung man gick till attack mot en skola i den ryska miljonstaden Kazan 80 mil öster om Moskva.

Minst nio personer, varav sju var barn, dödades i skott- och sprängdådet.

Massmordet får president Putin att beordra en översyn av Rysslands vapenlagar.

En nationell tragedi. Så beskriver Rustam Minnichanov, regionpresident i delrepubliken Tatarstan där Kazan ligger, den blodiga attacken mot skolan.

– Vi har förlorat sju barn – fyra pojkar och tre flickor. Vi har också förlorat en lärare. Och vi har förlorat ytterligare en kvinna som var anställd på skolan, säger han i ett videouttalande som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

En sorgedag utlysts på onsdagen för att hedra offren, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Många skadade

Minnichanov berättar att 18 barn vårdas på sjukhus, en del av dem för skottskador, andra för skador som brutna ben. Flera elever hoppade ut ur fönstren för att undkomma mördaren. Tre skottskadade vuxna vårdas också efter attacken.

Sex av barnen har livshotande skador, berättar hälsominister Michail Murasjko för ryska medier.

Den misstänkte massmördaren har gripits. Han är 19 år gammal och hade vapenlicens, skriver Reuters.

Något eventuellt motiv har inte offentliggjorts av polis eller åklagare. Men enligt flera ryska medier, som hänvisar till uttalanden mannen gjort efter gripandet finns tecken på att han kan vara psykiskt sjuk. Han uppges ha stängts av från en yrkesutbildning strax före dådet.

19-åringen detonerade en hemmagjord sprängladdning när han tagit sig in på skolan vid 9.30-tiden lokal tid, berättar utredningskommissionens ordförande Svetlana Petrenko för ryska medier. Därefter inleddes skottlossningen.

Ser över vapenlagar

Rysslands president Vladimir Putin skickar sina djupaste kondoleanser till offrens anhöriga, säger hans talesman Dmitrij Peskov. Dådet utlöser en översyn av landets vapenlagar.

– Presidenten har beordrat akut arbete med nya regler angående vilka slags vapen som civilpersoner får ha, säger Peskov.

Detta ska vara föranlett av det eller de vapen som användes i attacken. Exakt vilka vapentyper det var är dock ännu inte offentliggjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.